ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 11 kwietnia 2014 r. Inspiracją do przygotowania tej sałatki był przepis, na który natknęłam się tutaj . Mało skomplikowany dobór składników, krótki czas przygotowania, a efekt ??? To kolejna odsłona, pochwały prostoty. Splot ostrych smaków śledziowych z delikatnymi ziemniakami, ogórkiem kiszonym i cebulą wzbogacony sosem majonezowo-musztardowym kreuje pysznypożywny posiłek, doskonały na śniadanie, podwieczorek, czy kolację. Jest również znakomitym dodatkiem do wielkanocnych dań. Polecam ;-)Sałatka śledziowa z ziemniakami i ogórkami kiszonymi Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 10 kwietnia . Aksamitna sałatka śledziowa z ziemniakami i ogórkami kiszonymi! Śledź przełamuje delikatność ziemniaka, a ogórek kiszony i cebula nadają świeżości:-)Oceny: 4 , 8Składniki:śledzie matiasy : 50 dagziemniaki : 70 dagsól morska : 3/4 łyżkiogórki kiszone : 30 dagcebula : 8 dag (1 sztuka)majonez : 4 łyżkimusztarda : 1 łyżkacukier : do smakuświeży mielony czarny pieprz : do smakusól morska : do smakuPrzygotowanie:matiasy myję i moczę w mleku przez całą nocziemniaki myję szczoteczką i gotuję w mundurkach w wodzie z dodatkiem 3/4 łyżki solicebulę obieram i kroję w drobną kostkęogórki obieram i ścieram na tarce o dużych oczkachwymoczone śledzie osączam z wody i osuszam
kroję w kostkęostudzone ziemniaki obieram z łupiny i kroję w małe plasterkiwszystkie przygotowane składniki mieszammajonez łączę z musztardą i dodaję do sałatki
całość doprawiam odrobiną cukru, pieprzem i ewentualnie soląodstawiam do lodówki przynajmniej na dwie godziny przed podaniem
Smacznego !!!;