Wykonanie
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 11 kwietnia 2014 r. Inspiracją do przygotowania tej sałatki był przepis, na który natknęłam się tutaj . Mało skomplikowany dobór składników, krótki czas przygotowania, a efekt ??? To kolejna odsłona, pochwały prostoty. Splot ostrych smaków
śledziowych z delikatnymi
ziemniakami,
ogórkiem kiszonym i
cebulą wzbogacony
sosem majonezowo-
musztardowym kreuje pysznypożywny posiłek, doskonały na śniadanie, podwieczorek, czy kolację. Jest również znakomitym dodatkiem do wielkanocnych dań. Polecam ;-)
Sałatka śledziowa z
ziemniakami i
ogórkami kiszonymi Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 10 kwietnia . Aksamitna
sałatka śledziowa z
ziemniakami i
ogórkami kiszonymi!
Śledź przełamuje delikatność
ziemniaka, a
ogórek kiszony i
cebula nadają świeżości:-)Oceny: 4 , 8Składniki:
śledzie matiasy : 50 dag
ziemniaki : 70 dag
sól morska : 3/4 łyżki
ogórki kiszone : 30 dag
cebula : 8 dag (1 sztuka)
majonez : 4 łyżki
musztarda : 1 łyżka
cukier : do smakuświeży mielony
czarny pieprz : do smaku
sól morska : do smakuPrzygotowanie:
matiasy myję i moczę w
mleku przez całą noc
ziemniaki myję szczoteczką i gotuję w mundurkach w wodzie z dodatkiem 3/4 łyżki
solicebulę obieram i kroję w drobną kostkę
ogórki obieram i ścieram na tarce o dużych oczkachwymoczone
śledzie osączam z
wody i osuszam
kroję w kostkęostudzone
ziemniaki obieram z łupiny i kroję w małe plasterkiwszystkie przygotowane składniki mieszam
majonez łączę z
musztardą i dodaję do sałatki
całość doprawiam odrobiną
cukru,
pieprzem i ewentualnie
soląodstawiam do lodówki przynajmniej na dwie godziny przed podaniem
Smacznego !!!;