Wykonanie
Krokiety w panierce lub bez z
pieczarkami lub
kiszoną kapustą z
pieczarkami...
Składniki farszu:0,5 kg
kapusty kiszonej1 kg
pieczareksól,
pieprz,
słodka papryka2 duże
cebuleoliwa do smażeniaNaleśniki robimy według tego przepisu.Przygotowanie:
Kapustę wkładamy do garnka, zalewamy
wodą i gotujemy. Płuczemy, jeśli jest mocno kwaśna i wymieniamy
wodę, jeśli nie to gotujemy już po pierwszym zalaniu. Kiedy zmięknie odcedzamy i kroimy na drobniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w kostkę.
Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy
oliwę i podsmażamy
cebulkę, następnie dodajemy
pieczarki. Kiedy puszczą
wodę dodajemy
przyprawy do smaku i smażymy do całkowitej redukcji
wody.
Kapustę mieszamy z częścią
pieczarek - na krokiety z
kapustą i
grzybami, drugą część
pieczarek zostawiamy na krokiety z samymi
pieczarkami.Bierzemy naleśnik, rozkładamy równomiernie farsz, składamy dwa boki, aby utworzyć prostokąt, który zwijamy w rulonik. Niektórzy w mojej rodzinie preferują takie "niedokończone krokiety. Dla pozostałej gromadki krokiet maczamy w rozbełtanym
jajku,
potem w
bułce tartej i smażymy na rozgrzanej
oliwie (zaczynamy smażenie kładąc krokieta na części, gdzie przypada koniec zawiniętego naleśnika).Smacznego! :)