Wykonanie
Pasty jajeczne są pysznym dodatkiem do
chleba. Ich zrobienie jest bardzo łatwe, a na dodatek możemy wykorzystać do ich zrobienia to co akurat mamy w lodówce.
Pasta jajeczna nr 1/proporcje na jedno jajko/1
jajko2 plastry
szynki - u mnie drobiowa2-3 łyżki
szczypiorkusól,
pieprzmajonez - ok 1 łyżeczkiew.
natka pietruszkiJajko ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kosteczkę. Dodać posiekany
szczypiorek, pokrojoną w kostkę
szynkę. Doprawić
solą,
pieprzem. Dodać
majonez. Wymieszać. Podawać z
pieczywem.Pastę możemy też uformować w owalny kształt i obtoczyć w posiekanej
natce pietruszki.
Pasta jajeczna nr 2/proporcje na jedno jajko/porcje na jedno jajko/1
jajkook. 25 g
mięsa gotowanego
kurczaka (może być z rosołu)3-4 łyżki
szczypiorkusól,
pieprzszczypta
kurkumymajonez - ok 1 łyżeczki
Jajko ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kosteczkę. Dodać posiekany
szczypiorek, pokrojone na drobno
mięso z kurczaka. Doprawić
solą,
pieprzem,
kurkumą. Dodać
majonez. Wymieszać. Podawać z
pieczywem.
Przepis bierze udział w konkursie Kasi z Gotuję, bo lubię organizowanym wraz z Farmio.