ßßß Cookit - przepis na Pasty jajeczne nie tylko na wielkanocny stół

Pasty jajeczne nie tylko na wielkanocny stół

nazwa

Wykonanie

Pasty jajeczne są pysznym dodatkiem do chleba. Ich zrobienie jest bardzo łatwe, a na dodatek możemy wykorzystać do ich zrobienia to co akurat mamy w lodówce.
Pasta jajeczna nr 1
/proporcje na jedno jajko/
1 jajko
2 plastry szynki - u mnie drobiowa
2-3 łyżki szczypiorku
sól, pieprz
majonez - ok 1 łyżeczki
ew. natka pietruszki
Jajko ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kosteczkę. Dodać posiekany szczypiorek, pokrojoną w kostkę szynkę. Doprawić solą, pieprzem. Dodać majonez. Wymieszać. Podawać z pieczywem.
Pastę możemy też uformować w owalny kształt i obtoczyć w posiekanej natce pietruszki.
Pasta jajeczna nr 2
/proporcje na jedno jajko/
porcje na jedno jajko/
1 jajko
ok. 25 g mięsa gotowanego kurczaka (może być z rosołu)
3-4 łyżki szczypiorku
sól, pieprz
szczypta kurkumy
majonez - ok 1 łyżeczki
Jajko ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kosteczkę. Dodać posiekany szczypiorek, pokrojone na drobno mięso z kurczaka. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą. Dodać majonez. Wymieszać. Podawać z pieczywem.
Przepis bierze udział w konkursie Kasi z Gotuję, bo lubię organizowanym wraz z Farmio.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2014/04/Pasty-jajeczne-nie-tylko-na-wielkanocny-stol.html