ßßß
Czosnek siekamy na kawałki, wrzucamy na rozgrzany olej. Chwilę smażymy, a następnie dorzucamy liście szpinaku. Podsmażamy chwilę, zdejmujemy z ognia. Doprawiamy solą i pieprzem.Pieczarki kroimy w dużą kostkę, podsmażamy na oleju. Odsączamy w razie potrzeby z soku, który puściły. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy ketchup i mieszamy.Do przestudzonej, ugotowanej soczewicy dodajemy podsmażony szpinak, ostudzone pieczarki, mozzarellę pokrojoną na kawałki, natkę pietruszki, majonez. Mieszamy wszystko i doprawiamy do smaku przyprawami: słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem, tak by nie było mdłe.Paprykę myjemy, odkrawamy ok. 1,5-2 cm od góry. Wydrążamy środek pozbywając się pestek. Paprykę wkładamy do naczynia żaroodpornego. Na dno wlewamy na wysokość ok. 1,5cm wody. Wkładamy paprykę do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 20 minut. Wyciągamy papryki z piekarnika i do każdej nakładamy soczewicę z dodatkami, tak by zostawić na wysokość ok. 1cm miejsca w środku. Do każdej papryki wbijamy jajko, które oprószamy solą i pieprzem. Tym razem nie przykrywamy papryk "czapeczkami" (zostawiamy je na talerzyku na czas pieczenia). Resztę papryk z nadzieniem wkładamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy aż jajko będzie ścięte (ok. 20-25 minut). Po wyjęciu z piekarnika nakładamy na wierzch "czapeczki" z papryki i podajemy.