Wykonanie
Najpopularniejszym pomysłem na faszerowanie
papryki jest nadzianie jej mielonym
mięsem. Ja miałam ochotę na wersję bezmięsną.
Papryka z
soczewicą i
jajkiem wyszła bardzo fajnie. Pamiętajmy tylko że nadzienie trzeba dobrze doprawić, w innym przypadku taka ilość
soczewicy sprawi, że danie będzie nijakie./7 porcji; przepis własny/7
papryk czerwonych400 g
soczewicy, ugotowanej wg przepisu na opakowaniu100 g liści
szpinaku baby2 ząbki
czosnkuok.150-200 g
pieczarek1 łyżeczka
słodkiej paprykisól,
pieprzszczypta
ostrej paprykiduża garść posiekanej
natki pietruszki3 łyżeczki
ketchupu125 g
sera mozzarella1 łyżeczka
majonezu7
jajekolej do smażenia
Czosnek siekamy na kawałki, wrzucamy na rozgrzany
olej. Chwilę smażymy, a następnie dorzucamy liście
szpinaku. Podsmażamy chwilę, zdejmujemy z ognia. Doprawiamy
solą i
pieprzem.
Pieczarki kroimy w dużą kostkę, podsmażamy na
oleju. Odsączamy w razie potrzeby z soku, który puściły. Przyprawiamy
solą,
pieprzem, dodajemy
ketchup i mieszamy.Do przestudzonej, ugotowanej
soczewicy dodajemy podsmażony
szpinak, ostudzone
pieczarki,
mozzarellę pokrojoną na kawałki,
natkę pietruszki,
majonez. Mieszamy wszystko i doprawiamy do smaku
przyprawami: słodką i
ostrą papryką,
solą i
pieprzem, tak by nie było mdłe.
Paprykę myjemy, odkrawamy ok. 1,5-2 cm od góry. Wydrążamy środek pozbywając się pestek.
Paprykę wkładamy do naczynia żaroodpornego. Na dno wlewamy na wysokość ok. 1,5cm
wody. Wkładamy
paprykę do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 20 minut. Wyciągamy
papryki z piekarnika i do każdej nakładamy
soczewicę z dodatkami, tak by zostawić na wysokość ok. 1cm miejsca w środku. Do każdej
papryki wbijamy
jajko, które oprószamy
solą i
pieprzem. Tym razem nie przykrywamy
papryk "czapeczkami" (zostawiamy je na talerzyku na czas pieczenia). Resztę
papryk z nadzieniem wkładamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy aż
jajko będzie ścięte (ok. 20-25 minut). Po wyjęciu z piekarnika nakładamy na wierzch "czapeczki" z
papryki i podajemy.