ßßß Cookit - przepis na Bakłażany nadziewane

Bakłażany nadziewane

nazwa

Wykonanie

Kupiłam przepiękne niewielkie bakłażany. O ich właściwościach pisałam jakiś czas temu przy okazji przepisu na pulpety z gruszki miłosnej .
Te dwa aż się prosiły, żeby przekroić je wzdłuż i czymś nadziać:-)
dwa nieduże bakłażany,
cebula dymka + szczypior,
2 ząbki czosnku,
mieszanka czterech odmian fasoli - jaś, biała drobna, czerwona i ciecierzyca (Metelliana, Pancrazio, prod. włoski, http://www.pancrazio.it/chisiamo.html),
1/2 szklanki kaszki kuskus,
1 jajko,
ser pecorino romano (http://www.seromaniacy.pl/seropedia/ser,Pecorino-Romano),
oliwa,
sól, pieprz.
Bakłażany przekroiłam wzdłuż na pół, posoliłam i odstawiłam na jakiś czas, czyli na tyle, żeby się "spociły". Następnie spłukałam "pot", osuszyłam je i wydrążyłam miąższ.
Włączyłam piekarnik, żeby nagrzał się do 180 stopni.
Miąższ pokroiłam w kostkę, wrzuciłam na rozgrzaną oliwę, dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno pokrojoną cebulę . Po chwili dodałam sól i pieprz. Podsmażony farsz przełożyłam do miski, dodałam do niego odsączoną mieszankę fasoli, pokrojony drobno szczypior i namoczoną wcześniej kaszkę kuskus (zalaną wrzącą wodą). Wszystko wymieszałam, dodałam rozkłócone jajko i jeszcze doprawiłam do smaku.
Mieszanką napełniłam połówki bakłażanów, posypałam obficie drobno startym serem pecorino romano. Ułożyłam je w formie do zapiekania i przykryłam folią. Tak przygotowane bakłażany powędrowały na 20 minut do piekarnika. Następnie zdjęłam folię i piekłam je jeszcze przez około 20 minut.
Jak ktoś lubi, to może jeść je polane kechupem. Ja tak właśnie lubię;-)
Źródło:http://barbarinagotuje.blogspot.com/2012/06/bakazany-nadziewane.html