Wykonanie
500 g
śledzi w oleju (Lisner)2 duże
cebule400-450 ml. przecieru pomidorowago2 łyżki
koncentratu pomidorowego2
liście laurowe1 duża
papryka1 puszka ( ok. 400g)
czerwonej fasolisok z 1/2
cytrynyDo smaku :szczypta
soli1/2 łyżeczki
tabasco1-2 łyżeczki
sosu Worcestershire2 łyżeczki wędzonej lub
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
pieprzu ziołowego1/2 łyżeczki
pieprzu czarnego mielonego.
Filety śledziowe wypłukac , wymoczyć w zimnej wodzie 1-2 godz. , jeśli są słone . Wyjąć z
Paprykę upiec i zdjąc skórkę : Piekarnik rozgrzać do 200 st , najlepiej z funkcją grill.Formę lub naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową, położyć na niej umytą i osuszoną
paprykę i opiekać w piekarniku, aż skórka się przypali. Zawinąć
paprykę w folię i przestudzić.Rozwinąć folię, zdjąć skórkę, usunąć nasiona i pokroić
paprykę w paski.
Cebulę pokroić w cienkie półplasterki i usmażyć na
oleju na złoto. Dodać przecier i koncentrat
pomidorowy,
liście laurowe i
przyprawy do smaku, dusić 10- 15 min.
Czerwoną fasolkę wypłukać starannie na sicie, dodać do sosu razem z pieczoną
paprykąpokrojoną w paski, wymieszać . Sos wystudzić.
Filety śledziowe pokroić w 2-3 cm paski, dodać do sosu i delikatnie wymieszać.
Sałatkę śledziową włożyć do słoika, zakręcić i wstawic do lodówki na kilka godzin.