ßßß Cookit - przepis na Sałatka śledziowo-pomidorowa

Sałatka śledziowo-pomidorowa

nazwa

Wykonanie

500 g śledzi w oleju (Lisner)
2 duże cebule
400-450 ml. przecieru pomidorowago
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 liście laurowe
1 duża papryka
1 puszka ( ok. 400g) czerwonej fasoli
sok z 1/2 cytryny
Do smaku :
szczypta soli
1/2 łyżeczki tabasco
1-2 łyżeczki sosu Worcestershire
2 łyżeczki wędzonej lub słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego.
Filety śledziowe wypłukac , wymoczyć w zimnej wodzie 1-2 godz. , jeśli są słone . Wyjąć z
Paprykę upiec i zdjąc skórkę : Piekarnik rozgrzać do 200 st , najlepiej z funkcją grill.
Formę lub naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową, położyć na niej umytą i osuszoną
paprykę i opiekać w piekarniku, aż skórka się przypali. Zawinąć paprykę w folię i przestudzić.
Rozwinąć folię, zdjąć skórkę, usunąć nasiona i pokroić paprykę w paski. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki i usmażyć na oleju na złoto. Dodać przecier i koncentrat
pomidorowy, liście laurowe i przyprawy do smaku, dusić 10- 15 min. Czerwoną fasolkę wypłukać starannie na sicie, dodać do sosu razem z pieczoną papryką
pokrojoną w paski, wymieszać . Sos wystudzić. Filety śledziowe pokroić w 2-3 cm paski, dodać do sosu i delikatnie wymieszać. Sałatkę śledziową włożyć do słoika, zakręcić i wstawic do lodówki na kilka godzin.
Źródło:http://hit2011.blox.pl/2012/12/SLALATKA-SLEDZIOWO-POMIDOROWA.html