Wykonanie
Od czasu do czasu zdarza mi się kupować gotowy
sos barbecue, ale tym razem postanowiłam sama go zrobić. Nie od podstaw, ale za to szybko, bezproblemowo i z bardzo smakowitym rezultatem! Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, bo taki
sos jest podobny, a nawet lepszy od tych ze sklepu. Słodko-pikantny, a za sprawą wędzonej
papryki lekko "dymny" i naprawdę ciekawy - świetny dodatek do kanapek czy
mięs. Polecam:)Szybki sos BBQ- 400g łagodnego
keczupu(jak najlepszej jakości)- 2 łyżeczki
musztardy- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej
papryki- 3 łyżki
sosu Worcestershire- 2 łyżki melasy- odrobina
tabasco- 1
liść laurowy- 1/2 łyżeczki
czosnku granulowanego- szczypta
soli i
pieprzu- sok z 1/2
cytryny1) W rondlu wymieszać wszystkie składniki oprócz
soku z cytryny.2) Zagotować, często mieszając i trzymać na ogniu przez 1-2 minuty.3) Dodać
sok z cytryny i pogotować minutę, wyjąć
liść laurowy.4) Przelać do dwóch małych słoików i przechowywać w lodówce.