Wykonanie
W zeszłe wakacje nauczyłam się bardzo przyjemnego przepisu na
sałatkę z
tuńczyka z
selerem naciowym. Nigdy wcześniej go nie
jadłam bo trzeba było kupić całe wielki pęk i moja mama mówiła "a jak będzie nie dobre to kto to będzie jadł?" Tym bardziej, że ona sama za
selerem nie przepada, a ja się w nim wprost zakochałam! Szczególnie w takim połączeniu. Dziś na śniadanie kanapki z
tuna salad z
awokado ! Które też pokochałam w wakacje ;)
Składniki:puszka
tuńczyka w zalewie (nie w
oleju)
szczypiorek lub
cebula1-2 łodyżki
selera naciowegokoperek (około łyżeczki)
sólpieprzsos WorcestershireawokadoPrzygotowanie:
Szczypiorek lub
cebulę siekamy.
Cebulę jak najdrobniej,
szczypior może być większy :)
Seler siekamy też najdrobniej jak potrafimy, żeby
potem nie
mieć wielkich kawałków na kanapce ;) Ja wkładam dużo
selera, bo go lubię, ale jeśli chcemy tylko zaznaczyć jego obecność wystarczy jedna długa łodyżka na puszkę
tuńczyka. Często robię podwójną porcję, albo i potrójną, wtedy zupełnie nie liczę
selera i wrzucam ile się da :PZ
selerem niektórzy muszą uważać, bo "działa na kanalize" jak to
mówi mój brat :D Ja
mogę go jeść cały dzień i nic mi nie jest, ale moja mama ma słabsze rury w brzuchu i nie może go jeść za dużo ;)Wrzucamy wszystko do miski, wlewamy
sos Worcestershire, nie dużo bo jest bardzo intensywny w smaku i wystarczy kilka kropel. (Ja na jedną puszkę
tuńczyka wlewam około jedną łyżeczkę, bo lubię pikantną strawę.)Odsączamy
tuńczyka z zalewy, a nawet trochę wyciskamy, lekko solimy (bo
majonez jest słony i sos W. też) i
pieprzymy. Sypiemy
koperek i wkładamy
majonez, około 3 łyżek, ale to zależy od wilgotności
tuńczyka. mieszamy. Można użyć świeżego, posiekanego
koperku, albo suszonego, oba są dobre.
Awokado kroimy wzdłuż długim nożem i przekręcamy aby rozdzielić połówki. Tak jak
Brzoskwinie, czy
nektarynki. Połówkę bez pestki "łyżkujemy" to znaczy wyciągamy
owoc ze skóry przeciskając łyżką przy samej skórce, aż uwolnimy całe wnętrze.Niektórzy mają problem z wyjęciem pestki, a nie ma nic prostszego! Wbijamy w nasiono nóż, ale nie czubkiem tylko tak jak się kroi, przekręcamy i pestka powinna lekko wyjść :)Wydrążone
awokado, jeszcze w skorupce, można pokroić w podłużne pasku i poukładać na kanapce, można też zrobić od razu kostkę bez brudzenia dodatkowych naczyń :)Smacznego!