ßßß Cookit - przepis na Lekka pizza

Lekka pizza

nazwa

Wykonanie

Myślałam że coś takiego, jak lekka pizza nie istnieje i kiedy byłam na diecie Dukana bardzo mi brakowało tzw fast foodów. Wystarczyło dobrze poszperać i pokombinować :) Okazała się tak dobra, że piekę ją do tej pory, z małymi dietowymi oszukaństwami. Jest łatwa, lekka i bardzo szybko się ją robi.
Składniki:
6 łyżek otrębów owsianych
2 łyżki skrobi (lub mąki kukurydzianej)
1/5 szklanki mleka
1/3 - 1/2 małego opakowania drożdży (czyli 15-20gram)
szczypta cukru dla drożdży
1 jajko (najlepiej małe)
do smaku: sól, pieprz, papryka słodka, chilli, oregano, bazylia, czosnek
przecier pomidorowy, cebula, chuda szynka lub tuńczyk, dowolne warzywa (ale np nie surowa marchewka, bo się nie upiecze;))
serek granulowany Grani, ale z powodzeniem można go zastąpić serkiem wiejskim albo nawet zwykłym twarogiem
Przygotowanie:
Otręby mielimy na puch. Drożdże wkładamy do kubeczka z ciepłym (ale nie za gorącym, bo "zabijemy" drożdże!) mlekiem z cukrem i odstawiamy do wyrośnięcia. Świeże drożdże często zastępuję suchymi drożdżami, wsypuję pół opakowania i całe to rozpuszczanie drożdży w mleku mam z głowy ;)
Mieszamy drożdże z otrębami, solimy odrobinę, dodajemy jajo i skrobię/mąkę, mieszamy i na blachę! Ja używam silikonowej formy do tarty, jest do tego idealna, bo nic się do niej nie przykleja i nie mam problemu, żeby potem wyjąć z niej pizzę. ale można użyć każdej innej i wtedy sugeruję użyć papieru do pieczenia, ale wszystko zależy od powierzchni formy, np na teflonowej albo innej nieprzywierającej powierzchni nie trzeba. Ciasto trzeba dokładnie rozprowadzić.
Kiedy ciasto sobie dochodzi na blasze mieszamy przecier pomidorowy z przyprawami (uwielbiam chilli, suszony czosnek, bazylię, dodaję też sól, ale można ją zastąpić np sosem sojowym) i wodą, zwykle używam przegotowanej, ciepłej, bo u mnie czajnik rzadko kiedy zdąży wystygnąć ;) Wodę dodaję po to, żeby było łatwiej rozsmarować sos na cieście, bo jest ono rzadkie w przeciwieństwie do tradycyjnego ciasta na pizzę.
Tak przygotowanym sosem smarujemy ciasto, ważne, żeby posmarować też brzegi, bo wyschną albo się przypieką. Można zrobić ciapki na całej powierzchni a potem je delikatnie łyżką połączyć. Jeśli miejscami sos nam się wymiesza z ciastem to nic, i tak się uda :)
Kroimy cebulkę i wysypujemy na sos, potem świeży pomidor, najlepiej pokroić go całego na talerzu i delikatnie odsączyć, ale nie trzeba się bawić w papierowe ręczniki, wystarczy, że zostawimy sok, który z niego wyciekł. Ja kroję w ok pół centymetrowe plastry i układam na pizzy. Szynkę kroimy w plastry i rzucamy na pomidory. Zamiast szynki często używam tuńczyka z puszki (w sosie własnym) wystarczy otworzyć puszkę, odsączyć zawartość i rozdrobnić na pizzę.
Na to wszystko wykładamy odsączony z zalewy serek Grani albo Wiejski albo zwykły twaróg rozgnieciony widelcem, to, co akurat mamy w zapasie. Ja jestem serowym łakomczuchem i nie wierzyłam, że twaróg na pizzy będzie dobry, okazało się, że stopił się i całkiem przyjemnie skrzypiał pod zębami. Lubię go jednak wymieszać z innym serem. tutaj użyłam camemberta light.
Wierzch posypuję oregano i gotowe! Czas wkładać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 - 25 minut. Trzeba kontrolować czy brzegi się za bardzo nie przypiekają.
Jeśli dobrze skomponujemy dodane przyprawy nie potrzeba do niej keczupu ani żadnych innych sosów :)
Smacznego!
Źródło:http://dobrejedzonka.blogspot.com/2012/01/lekka-pizza.html