ßßß Cookit - przepis na Pesto z liści rzodkiewki

Pesto z liści rzodkiewki

nazwa

Wykonanie

Podobno wiosna do nas zawitała jakiś czas temu i nawet zaczyna to być gdzie nie gdzie widoczne, więc i tutaj coś zielonego :)
Taka alternatywa dla tradycyjnego pesto - nieco bardziej pikantna.
Około rok temu koleżanka przyniosła do pracy zieloną maź w słoiczku i powiedziała "Spróbuj, polubisz." No i polubiłam i tak polując na rzodkiewkę bardziej interesują mnie listki niż kulki ;)
Składniki:
liście z dwóch pęczków rzodkiewki
ok łyżeczka soku z cytryny
1-2 łyżeczki oliwy z oliwek lub innego tłoczonego na zimno roślinnego tłuszczu
dwie łyżki łuskanych nasion słonecznika
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Liście rzodkiewki muszą być młode i jędrne. Listki dokładnie myjemy, żeby nam nie chrzęścił piasek między zębami ;) Można zostawić mini łodyżki, ja się ich pozbyłam i użyłam samych listków.
Osuszamy na ręczniku.
W tym czasie wrzucamy słonecznik na patelnię i lekko prażymy. Nasiona powinny się lekko zarumienić. Zdejmujemy z patelni i studzimy.
Do naczynia (raczej wysokiego niż szerokiego, żeby nie "gonić" masy ;)) wkładamy nasze listki rzodkiewki, wsypujemy wystudzony słonecznik, rozdrobniony czosnek i kilka kropel soku z cytryny oraz szczyptę soli. Blendujemy. Jeśli masa jest zbyt sucha, wlewamy oliwę w małych dawkach jeśli nie chcemy pesto-zupy.
Oczywiście jeśli chcecie pesto wykorzystać do makaronu większa ilość oliwy, czosnku, soku z cytryny jest wskazana i zależy od Waszych preferencji :)
Do mieszanki można dołożyć pietruszkę, tymianek, rozmaryn, szałwię, miętę lub inne ulubione świeże zioła, każdy dodatek nada paście innego charakteru.
Smacznego! :)
Źródło:http://dobrejedzonka.blogspot.com/2015/04/pesto-z-lisci-rzodkiewki.html