Wykonanie
Prosto z Chorwacji :) Tutaj w knajpach najczęściej podają tylko z odrobiną panierki, nie tak jak często można spotkać np. w Polsce- w grubym cieście z wyglądu przypominające krążki
cebulowe.Polecam kupić już wypatroszone...bardzo polecam... Nie tylko unikniemy dosyć obrzydliwej roboty ale też zaoszczędzimy b. dużo czasu.Do tego obowiązkowo
cebulka i
sos majonezowy!Składniki:paczka
kalmarów, mogą być mrożone ok. 250 g (chyba że są w całości wtedy co najmniej 500g)
bułka tartaoliwa do smażenia-dosyć sporo
sólcytryna do skropienia2 łyżki
majonezu1 łyżka gęstego
jogurtu1 ząbek
czosnkuPrzygotowanie:1) Rozmrażamy
kalmary ( ew. patroszymy, podobnie jak
ośmiornicę, pamiętamy tylko żeby wyjąć taki jakby kręgosłup) myjemy i tniemy odwłok w paseczki (ok 1cm -2cm) część z
mackami zostawiamy w całości
2) Obtaczamy w
bułce tartej i wrzucamy na rozgrzaną
oliwę3) Solimy i podajemy z sosem: majonez+jogurt+czosnek i odrobina
soliSkrapiamy
cytrynką i GOTOWE ! :)