ßßß Cookit - przepis na Tarta ze szpinakiem, dynią i żurawiną

Tarta ze szpinakiem, dynią i żurawiną

nazwa

Wykonanie

Jak zwykle wypadkowa tego co akurat było w domu. Nie byłam do końca przekonana, bałam się, że wyjdzie mdłe, ale wyszło naprawdę dobre! Nie wymierzyłam dokładnie proporcji, ale postaram się podać przybliżone ilości.
Składniki:
ciasto francuskie
siatka świeżego szpinaku
kawałek dyni melonowej(ciężko podać mi dokładną ilość, ale generalnie tak, żeby pokryła formę do pieczenia)
opakowanie serka bieluch
dwie garści suszonej żurawiny
pół opakowania serka typu włoskiego capresi (nie wiem jak nazywa się ten typ serka, generalnie było to coś takiego :
40 g masła
odrobina oliwy
3 jajka
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, cynamon, pieprz cayenne
Przygotowanie:
1) Podpiekamy ciasto w 180*C
2) Kroimy dynię na małe płaskie kawałeczki i dusimy z solą, cayenne i cynamonem na połowie rozpuszczonego masła i odrobinie oliwy
3) Szpinak wrzucamy na patelnię na resztę masła z 2 ząbkami czosnku, solimy, pieprzymy i czekamy aż się usmaży (zmniejszy swoją objętość chyba z dziesięciokrotnie )
4) Na ciasto kładziemy szpinak, serek capresi, żurawinę i dynię, zalewamy jajkami utrzepanymi z solą ząbkiem czosnku i bieluchem
wstawiamy z powrotem do pieca i czekamy aż jajka nam się zetną
Źródło:http://comida-pl.blogspot.com/2013/10/tarta-ze-szpinakiem-dynia-i-zurawina.html