Wykonanie
Czytałam wczoraj wywiad z Agnieszką Radwańską, w którym opowiadała o podróżach i kuchni. Jej ulubione potrawy pochodzą z Japonii, Chin i Włoch. Dziś wielki dzień w historii polskiego tenisa, tak więc o 15 trzymajmy mocno kciuki!SOS GENUEŃSKI

Składniki (dla 4 osób):2
szalotki drobno posiekane,1
marchewka drobno posiekana,500 g mielonej
cielęciny,100 ml
białego wina,
sól,świeżo mielony
pieprz,200 ml
bulionu warzywnego,4 łyżki posiekanej
natki pietruszki,
makaron,
olej z pestek
winogron,około 50 g tartego pecorino romano.Jak to robimy?Na dużej patelni rozgrzewamy
oliwę i smażymy
cebulę i
marchewkę przez około 8 minut, aż się przyrumienią. Dodajemy mieloną
cielęcinę i dobrze mieszamy, rozdrabniając
mięso. Podgrzewamy dalej około 10 minut. Wlewamy
wino i gotujemy mniej więcej przez 3 minuty, aż wyparuje. Doprawiamy
solą i
pieprzem, dodajemy
bulion. Doprowadzamy do wrzenia.Zmniejszmy ogień, wrzucamy
natkę pietruszki i gotujemy bez przykrycia około 30 minut.Gotujemy
makaron.
Potem dodajemy go do sosu i mieszamy przez około pół minuty.Podajemy od razu posypane tartym
serem.


Smacznego!Przepis:
GINO D'ACAMPO "Dieta Italiana"

POWODZENIA AGA!