ßßß Cookit - przepis na biszkopt rzucany

biszkopt rzucany

nazwa

Wykonanie

Feniksowa Kuchnia
Podstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do serca.
Blog > Komentarze do wpisu
« Bułki pszenno-razowe na ...
aromatyczna zupa z soczewicy ... »
Okazało się, że istnieje przepis idealny na biszkopt.
Mój - z jakiegokolwiek przepisu bym korzystała - był z wielką górą na środku, którą trzeba było ściąć.
Ten biszkopt piecze się wyjątkowo łatwo, a po wyjęciu z pieca jest prosty jak stół.
Jest tylko jedna zasada - aby biszkopt nie padł po upieczeniu, musimy nim RZUCIĆ !!!
TAK!!! Musimy nim RZUCIĆ!!! :)
Uważajcie tylko na kafle, aby ich nie wyszczerbić:)
Biszkopt doskonale nadaje się do torów i jako spody do wszelakich ciast.
Bardzo polecam!
Przepis zaciągnięty od Dorotus
Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Gdy już piana będzie dosyć sztywna powoli dodajemy cukier i dalej ubijamy. Gdy piana będzie już baaardzo sztywna dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać i przesiąć. Delikatnie wsypywać do ciasta i lekko wmieszać. Zrobić to albo łyżką albo na najwolniejszych obrotach miksera.
Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki formy muszą pozostać suche - niczym ich nie smarujemy! Do formy wlać ciasto.
Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu, wyjąć biszkopt z piekarnika i rzucić go w formie z wysokości ok. 60 cm.
Ja zrobiłam to dwa razy :D:D:D
Odstawić ciasto do uchylonego piekarnika i tak wystudzić.
Boki odkrajamy nożykiem od formy dopiero po wystudzeniu biszkoptu.
SMACZNEGO!!!
niedziela, 12 lutego 2012, feniksowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
Życie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...
Pierogi z kapustą i grzybami
Pikantna zupa kapuściana z ...
Liebster Blog
Polski chleb na zakwasie
Zakręcone muffinki o smaku ...
KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...
Popękane ciasteczka ...
Paluchy serowe
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://feniksowakuchnia.blox.pl/2012/02/biszkopt-rzucany.html