Wykonanie
Ponownie rozbijam potrawę, tak jak w przypadku gulaszu i placków z
cukinii. Ostatnio taki chlebek pojawia się u nas często. Szczególnie, że jakoś ciągnie mnie do kuchni egzotycznych.Oto "podkładka" do zbliżającego się hummusu.Ciasto:450 g
mąki pszennej10 g świeżych
drożdży2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cukruok. 250 ml letniej
wody4 łyżki
oliwy z oliwekMąkę mieszam z pokruszonymi
drożdżami, dodaję
sól i
oliwę. Powoli dodaję
wodę, zagniatając ciasto na gładką i elastyczną masę. Lekko skrapiam miskę
oliwą i odkładam w niej ciasto na godzinę w temperaturze pokojowej (bez przeciągów!).Dzielę całość na 10 części, formuję kulki i przykrywam je czystą, wilgotną ściereczką. Ponownie odstawiam na godzinę.Rozwałkowuję wszystkie kulki na placki grubości ok. 5 mm grubości, pozostawiam na 20 minut. Wstawiam do nagrzanego do 230 stopni piekarnika na ok 4-6 minut, na końcu zmieniając tryb na grill, by placki zrumieniły się lekko.
PS. Pracuję nad znakiem wodnym, jak widać. ;)