Wykonanie
Futomaki czyli rolki sushi składające się z wielu składników. Jest to zdecydowanie mój ulubiony rodzaj sushi. Pokażę Wam jak je przygotować.Składniki:liście
noriryż do sushi – ugotowany i doprawiony (JAK UGOTOWAĆ
RYŻ DO SUSHI?)pasta wasabi lub sproszkowana jego wersja rozrobiona w niewielkiej ilości
wodyserek philadelphiawarzywa i
ryby do sushi – wedle uznania – ja używam
marchewki marynowanej,
ogórka,
awokado,
rzepy japońskiej,
łososia, surimi i
krewetek – JAK PRZYGOTOWAĆ SKŁADNIKI DO SUSHI?
Liście
nori układamy na desce błyszczącą stroną do dołu. Na chropowatą stronę nakładamy
ryż na grubość jednego ziarnka. Ja lubię gdy sushi ma sporo
ryżu dlatego nakładam do trochę grubiej. Na górnej części zostawiamy 1-2 cm wolny pasek.
Ryż nakładam wilgotnymi rękoma. Najlepiej w pobliżu postawić sobie miskę z
wodą i za każdym razem kiedy będziemy operować
ryżem trzeba pamiętać o moczeniu rąk. W przeciwnym razie
ryż bardzo będzie się kleił do palców i dłoni.
Na środku smarujemy delikatnie pastą wasabi oraz
serkiem philadelphia.
Na pasku
serka i wasabi układamy na całej linii nasze składniki. U mnie była to
rzepa,
ogórek, marynowana
marchewka oraz
krewetki.
Rolkę ciasno zwijamy używając obu rąk. Ważne jest aby rozbić to równomiernie i aby wszystkie składniki były ściśnięte w środku. Gdy dojedziemy do końca bez
ryży, palcem namoczonym w wodzie smarujemy brzeg
nori i „zaklejamy” całość.
Na wierzchu takiej rolki kładziemy
bambusową matę i trzymając za jej końce formujemy nasze sushi. Możemy w ten sposób uzyskać kształt owalny, bardziej kwadratowy lub trójkątny. Ściskamy dość mocno.
Przy pomocy
ostrego noża, namoczonego ostrzem w wodzie kroimy rolkę najpierw na pół a
potem na krążki. Ich grubość zależy od naszych preferencji. Najlepiej około 1 cm. Gotowe futomaki układamy na desce lub specjalnej szklanej tacy do sushi.