ßßß Cookit - przepis na Sushi rolki - futomaki

Sushi rolki - futomaki

nazwa

Wykonanie

Futomaki czyli rolki sushi składające się z wielu składników. Jest to zdecydowanie mój ulubiony rodzaj sushi. Pokażę Wam jak je przygotować.
Składniki:
liście nori
ryż do sushi – ugotowany i doprawiony (JAK UGOTOWAĆ RYŻ DO SUSHI?)
pasta wasabi lub sproszkowana jego wersja rozrobiona w niewielkiej ilości wody
serek philadelphia
warzywa i ryby do sushi – wedle uznania – ja używam marchewki marynowanej, ogórka, awokado, rzepy japońskiej, łososia, surimi i krewetek – JAK PRZYGOTOWAĆ SKŁADNIKI DO SUSHI?
Liście nori układamy na desce błyszczącą stroną do dołu. Na chropowatą stronę nakładamy ryż na grubość jednego ziarnka. Ja lubię gdy sushi ma sporo ryżu dlatego nakładam do trochę grubiej. Na górnej części zostawiamy 1-2 cm wolny pasek.
Ryż nakładam wilgotnymi rękoma. Najlepiej w pobliżu postawić sobie miskę z wodą i za każdym razem kiedy będziemy operować ryżem trzeba pamiętać o moczeniu rąk. W przeciwnym razie ryż bardzo będzie się kleił do palców i dłoni.
Na środku smarujemy delikatnie pastą wasabi oraz serkiem philadelphia.
Na pasku serka i wasabi układamy na całej linii nasze składniki. U mnie była to rzepa, ogórek, marynowana marchewka oraz krewetki.
Rolkę ciasno zwijamy używając obu rąk. Ważne jest aby rozbić to równomiernie i aby wszystkie składniki były ściśnięte w środku. Gdy dojedziemy do końca bez ryży, palcem namoczonym w wodzie smarujemy brzeg nori i „zaklejamy” całość.
Na wierzchu takiej rolki kładziemy bambusową matę i trzymając za jej końce formujemy nasze sushi. Możemy w ten sposób uzyskać kształt owalny, bardziej kwadratowy lub trójkątny. Ściskamy dość mocno.
Przy pomocy ostrego noża, namoczonego ostrzem w wodzie kroimy rolkę najpierw na pół a potem na krążki. Ich grubość zależy od naszych preferencji. Najlepiej około 1 cm. Gotowe futomaki układamy na desce lub specjalnej szklanej tacy do sushi.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/sushi-rolki-futomaki