Wykonanie
Wykonanie sushi w domowych warunkach nie jest sztuką tajemną. Po przygotowaniu wszystkich składników zostaje zwijanie rolek. Dzięki matce bambusowej gwarantuję, że już przy drugiej nabierzecie wprawy.Domowe sushi nie jest idealne, zawsze coś wyjdzie krzywo, jedna rolka jest odrobinę grubsza od drugiej. Za to w smaku dorównają tym wykonanym u sushi mistrza.
Robię sushi z dostępnych mi składników. Trudną do kupienia świeżą
rybę zastępuję
wędzonym łososiem, odpowiednio przygotowanymi
owocami morza czy paluszkami krabowymi. Używam zazwyczaj sezonowych warzyw.Natomiast jeżeli chodzi o
ryż - zamiennie używam tego przeznaczonego do sushi ze zwykłym
białym ( nie oburzajcie się Państwo znawcy, zwykły
ryż też doskonale skleja dodatki i jest świetną bazą do wykonania rolek)Zaprawę do sushi przygotowuję sama, jest o niebo lepsza i bardziej wyrazista w smaku niż ta gotowa. Do marynowania twardych warzyw ( jak
marchewka ) także używam tej zaprawy.
Ryż:1 szklankę
ryżu przepłukać 3-4 krotnie do uzyskania klarownej
wody, zalać 1 i 3/4 szklanką
wody.Pod przykryciem zagotować a następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 6-7 minut. Następnie wyłączyć źródło ciepła i nie odkrywając pokrywki trzymać tak ok 10-15 minut. Po tym czasie
ryż należy przełożyć do miski ( legenda
mówi, że najlepiej do drewnianej, ale plastikowa też będzie dobra), przykryć wilgotną ściereczką aby nie obsychał.Zaprawa na szklankę suchego
ryżu:- 7 łyżek
octu ryżowego- 3 łyżki
cukru- 2 łyżeczki
soliSkładniki podgrzewać ze sobą do rozpuszczenia
soli i
cukru. Zaprawą polać ciepły
ryż i dokładnie wymieszać.Dodatki:- 1
ogórek ( fragment
ogórka wężowego o długości równej szerokości płata
nori, pokrojony wzdłuż w słupki)-
marchewka pokrojona w słomkę ( włożona do marynaty a ok. 2 godziny )-
szczypior-
avokado krojone w słupki-
krewetki*-
wędzony łosoś- kremowy
serek-
majonez- 6 płatów
nori ( prasowane
glony )- pasta wasabi i
sos sojowy do podania*
krewetki nabijam na patyczki do szaszłyków, obgotowuje w osolonym wrzątku ( ok 2 minut - podgotowane, 4 minut- surowe). Następnie skrapiam
sokiem z cytryny.Zabieramy się za zwijanie rolek:1. Na matę kładziemy płat
nori błyszczącą stroną do dołu2. Na płat
glonów równą warstwą kłaąć
ryż zostawiając z jednej strony ok 1,5 cm margines ( wystudzony,
ryż rozkładam palcami, delikatnie dociskając do podkładu)3. W 1/3 odległości od brzegu kłaść dodatki wg upodobań. U mnie w kombinacji:a) kremowy
serek,
ogórek, marynowana
marchewka,
krewetkab)
majonez,
avokado,
łosoś,
szczypior4. Pomagając sobie
matką zwijać rolki delikatnie dociskając, aby się nie rozwarstwiały się podczas krojenia.5.
Ostrym nożem kroić rolki na 6-8 części.
.