Wykonanie
Prawdziwa włoska przekąska.Chrupiące kromki pszennego
pieczywa pachnące
bazylią,
czosnkiem i dojrzałymi
pomidorami. Ekstaza.Posmak najwyższej jakości
oliwy sprawia, że w jednejchwili przenoszę siędo Neapolu - tam bowiem
jadłam ją po raz pierwszy.U podnóża Wezuwiusza,dojrzałe w słońcu
pomidorysmakują zupełnie inaczej.
Oliwa - gęsta, treściwa, zachwycająca.Od samego jej aromatu rozkosznie kręci się w głowie.Kilka dojrzałych
pomidorów sparzyłam, obrałam ze skóry i pokroiłam w kostkę. Doprawiłam
pieprzem i zalałam 3-4 łyżkami
oliwy.Pszenną
bagietkę pokroiłam na ukośne, dosyć grube kawałki.Obficie
skropiłam oliwą, włożyłam do rozgrzanego piekarnika na kilka minut.Gdy kromki zaczęły się rumienić, wyjęłam.Gorące natarłam ząbkiem
czosnku a następnie obłożyłam
pomidorami.Kilka listków
bazylii porwałam w palcach, posypałam grzanki.Podałam tuż po przygotowaniu.
Buon Appetito :)