ßßß Cookit - przepis na Bruschetta

Bruschetta

nazwa

Wykonanie

Prawdziwa włoska przekąska.
Chrupiące kromki pszennego
pieczywa pachnące bazylią,
czosnkiem i dojrzałymi
pomidorami. Ekstaza.
Posmak najwyższej jakości
oliwy sprawia, że w jednej
chwili przenoszę się
do Neapolu - tam bowiem
jadłam ją po raz pierwszy.
U podnóża Wezuwiusza,
dojrzałe w słońcu pomidory
smakują zupełnie inaczej. Oliwa - gęsta, treściwa, zachwycająca.
Od samego jej aromatu rozkosznie kręci się w głowie.
Kilka dojrzałych pomidorów sparzyłam, obrałam ze skóry i pokroiłam w kostkę. Doprawiłam pieprzem i zalałam 3-4 łyżkami oliwy.
Pszenną bagietkę pokroiłam na ukośne, dosyć grube kawałki.
Obficie skropiłam oliwą, włożyłam do rozgrzanego piekarnika na kilka minut.
Gdy kromki zaczęły się rumienić, wyjęłam.
Gorące natarłam ząbkiem czosnku a następnie obłożyłam pomidorami.
Kilka listków bazylii porwałam w palcach, posypałam grzanki.
Podałam tuż po przygotowaniu.
Buon Appetito :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2011/04/bruschetta.html