Wykonanie
autor przepisu Viola

Na ciasto5
jajek110 g xylitolustarta skórka 1/2
cytryny70 g
otrąb owsianych (zmiksowanych na
mąkę, przesianych)40 g
odtłuszczonego mleka w proszkuDo ozdoby200 ml ciepłej
wody1 łyżeczka agar-agar2 łyżki
kaszki BOBOVITA np; o smaku
owoców leśnych1 łyżeczka xylitolu ( opcjonalnie)kawałki
owoców ( u mnie
jabłka)
Żółtka ubijamy z 30 g xylitolu na puszystą masę, dodajemy
skórkę z cytryny, mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno z pozostałym xylitolem i delikatnie łączymy z masą
żółtkową. Na wierzch przesiewamy ( już raz przesiane) zmiksowane
otręby oraz
mleko w proszku, składniki powoli łączymy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia bądź silikonową matą, nakładamy przy pomocy łyżki nasze ciasto, formując kółka. Pieczemy 10 min w 200°C (termoobieg 180°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu czekamy chwilkę aby przestygły, dzięki temu ładnie odejdą od papieru bądź silikonowej maty.

OZDABIAMYW 100 ml ciepłej
wody rozrabiamy 2 łyżki
kaszki. Tym co dzieci nie mają bądź już nie pamiętają ;)
kaszki te są bez dodatku
cukru. Opcjonalnie dosłodzić xylitolem. W pozostałej wodzie gotujemy agar-agar na średniej temp. ok 4 min, cały czas mieszając. Następnie dodajemy do
kaszki, szybko mieszamy. Od razu nakładamy na
ciasteczka, a wierzch dekorujemy
owocami. Nasza
galaretka z
kaszy bardzo szybko tężeje, więc dobrze
mieć wszystko wcześniej przygotowane.

You can translate this
page with the translator on top of the
page of the left hand
side.