ßßß
To jedno z naszych ulubionych rodzinnych dań, które zawsze robię kilka razy w sezonie papierówkowym. O tych klasycznych można przeczytać tutaj . Wprawdzie papierówki już się kończą, ale można kluski zrobić z niemal każdych niezbyt słodkich jabłek, wrzucam więc zaległy przepis. Zrobiłam je z dodatkiem drobnej kaszki kukurydzianej i wyszły bardzo smaczne, mnie nawet bardziej smakowały niż podstawowa wersja.1 i 1/2 szklanki mąki, szklanka kaszki kukurydzianej1 jajko½ szklanki mleka1/3 szklanki wody gazowanejszczypta soli i cukrumiseczka jabłek, obranych i drobno pokrojonychJabłka obieramy i kroimy w drobne kawałki. Do miski wsypujemy mąkę i kaszkę , cukier i sól, dodajemy jajko, mleko i wodę, mieszamy. Wsypujemy jabłka i mieszamy aż ciasto będzie się kleić do jabłek, w razie czego dodając nieco więcej wody .Zagotowujemy wodę w dużym garnku, nabieramy maczaną w gorącej wodzie łyżką duże kluski i wrzucamy na wrzątek.Kluski gotujemy tylko chwilę po wypłynięciu, bo są bardzo delikatne. Wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy polane śmietaną lub jogurtem, posypane cukrem i cynamonem – jeśli ktoś lubi.Bardzo jestem zadowolona z tej nowej wersji klusek i na pewno ją powtórzę.Smacznego !