Wykonanie
To jedno z naszych ulubionych rodzinnych dań, które zawsze robię kilka
razy w sezonie papierówkowym. O tych klasycznych można przeczytać tutaj . Wprawdzie papierówki już się kończą, ale można kluski zrobić z niemal każdych niezbyt słodkich
jabłek, wrzucam więc zaległy przepis. Zrobiłam je z dodatkiem drobnej
kaszki kukurydzianej i wyszły bardzo smaczne, mnie nawet bardziej smakowały niż podstawowa wersja.1 i 1/2 szklanki
mąki, szklanka
kaszki kukurydzianej1
jajko½ szklanki
mleka1/3 szklanki
wody gazowanejszczypta
soli i
cukrumiseczka
jabłek, obranych i drobno pokrojonych
Jabłka obieramy i kroimy w drobne kawałki. Do miski wsypujemy
mąkę i
kaszkę ,
cukier i
sól, dodajemy
jajko,
mleko i
wodę, mieszamy. Wsypujemy
jabłka i mieszamy aż ciasto będzie się kleić do
jabłek, w razie czego dodając nieco więcej
wody .Zagotowujemy
wodę w dużym garnku, nabieramy maczaną w gorącej wodzie łyżką duże kluski i wrzucamy na wrzątek.Kluski gotujemy tylko chwilę po wypłynięciu, bo są bardzo delikatne. Wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy polane
śmietaną lub
jogurtem, posypane
cukrem i
cynamonem – jeśli ktoś lubi.Bardzo jestem zadowolona z tej nowej wersji klusek i na pewno ją powtórzę.Smacznego !