Wykonanie
Dziś mam dla was przepis na moje ulubione naleśniki orkiszowe. Są one naprawdę smaczne, a co więcej elastyczne- można je składać w każdą stronę i się nie rozerwą. Poza tym naleśniczki zyskały pozytywną opinię degustatorek;)Składniki na 6 sztuk:1 szklanka
mąki orkiszowej1 szklanka
mleka1/3 szklanki
wody gazowanej
jajkołyżeczka
cukruszczypta
soliPrzygotowujemy jak każde naleśniki-
mąkę przesiewamy do miski, wbijamy
jajko i dodajemy resztę składników. Całość dokładnie miksujemy i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni (przed pierwszym naleśnikiem warto ją delikatnie natłuścić).Smacznego:)Dlaczego warto przygotować naleśniki orkiszowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
mąkę orkiszową produkuje się z orkiszu, który jest podgatunkiem pszenicy; zawiera on żelazo, cynk i potas oraz witaminy B i PP, ponadto stanowi cenne źródło błonnika, dzięki któremu polepsza funkcjonowanie układu pokarmowego.