ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z rabarbarem i konfiturą różaną

Drożdżówki z rabarbarem i konfiturą różaną

nazwa

Wykonanie

Autor: Agnieszka
Składniki: na 20 sztuk
1/2kg rabarbaru
1/2kg mąki pszennej
½ szklanki cukru
1 szklanka mleka
szczypta soli
30g drożdży
2 opakowania cukru waniliowego
120g masła
2 jaja
słoiczek konfitury różanej
Przygotowanie:
Zagrzej mleko. W około 1/3 szklanki ciepłego mleka rozpuść drożdże. Do pozostałej część dodaj pokrojone masło.
Jaja utrzyj z cukrem i 1 opakowaniem cukru waniliowego na puszystą masę.
Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej szczyptę soli, rozpuszczone w mleku drożdże oraz mleko z masłem. Wymieszaj, następnie dodaj jaja ubite z cukrem.
Zagniataj ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od ręki. Mi to zajęło około 15-20 minut, musiałam podsypywać ciasto mąką żeby było bardzie zwarte i lepiej się wyrobiło.(wyrabiałam w malakserze)
Zagniecione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20-30 min.
W tym czasie obierz i pokrój na małe kawałki rabarbar, posyp 2 łyżkami cukru oraz 1 opakowaniem cukru waniliowego.
Po wyrośnięciu ciasto podziel na małe porcje i uformuj z nich małe bułeczki.
Ułóż kulki ciasta na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. W odstępach około 3 cm. W każdej kulce ciasta zrób palcami, w środku zagłębienie. Do zagłębienia włóż łyżeczkę konfitury różanej i pokrojony rabarbar.
Bułeczki możesz posypać wcześniej przygotowaną kruszonką.
Wstaw bułeczki do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 30-40 min.
Po upieczeniu drożdżowe bułeczki z rabarbarem można posypać cukrem pudrem.
Kruszonka:
200g mąki
100g masła
50g cukru
Cukier puder
Wszystkie składniki rozetrzeć palcami by powstały okruchy
Smacznego!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2012/05/drozdzowki-z-rabarbarem-i-konfitura.html