Wykonanie
Autor: AgnieszkaSkładniki: na 20 sztuk1/2kg
rabarbaru1/2kg
mąki pszennej½ szklanki
cukru1 szklanka
mlekaszczypta
soli30g
drożdży2 opakowania
cukru waniliowego120g
masła2
jajasłoiczek
konfitury różanejPrzygotowanie:Zagrzej
mleko. W około 1/3 szklanki ciepłego
mleka rozpuść
drożdże. Do pozostałej część dodaj pokrojone
masło.
Jaja utrzyj z
cukrem i 1 opakowaniem
cukru waniliowego na puszystą masę.
Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej szczyptę
soli, rozpuszczone w
mleku drożdże oraz
mleko z
masłem. Wymieszaj, następnie dodaj
jaja ubite z
cukrem.Zagniataj ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od ręki. Mi to zajęło około 15-20 minut, musiałam podsypywać ciasto
mąką żeby było bardzie zwarte i lepiej się wyrobiło.(wyrabiałam w malakserze)Zagniecione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20-30 min.W tym czasie obierz i pokrój na małe kawałki
rabarbar, posyp 2 łyżkami
cukru oraz 1 opakowaniem
cukru waniliowego.Po wyrośnięciu ciasto podziel na małe porcje i uformuj z nich małe bułeczki.Ułóż kulki ciasta na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. W odstępach około 3 cm. W każdej kulce ciasta zrób palcami, w środku zagłębienie. Do zagłębienia włóż łyżeczkę
konfitury różanej i pokrojony
rabarbar.Bułeczki możesz posypać wcześniej przygotowaną kruszonką.Wstaw bułeczki do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 30-40 min.Po upieczeniu
drożdżowe bułeczki z
rabarbarem można posypać
cukrem pudrem.Kruszonka:200g
mąki100g
masła50g
cukruCukier puderWszystkie składniki rozetrzeć palcami by powstały okruchySmacznego!