Wykonanie
Wkrótce Święta Wielkanocne tak więc na świątecznym
stole nie może zabraknąć babki . Babka babce nie równa każda ma swój urok ale najlepsza to babka drożdżowa . Oczywiście jest to babka, której trzeba poświęcić najwięcej czasu, ale jej smak i aromat wynagrodzi nam trud włożony w jej przygotowanie. Babka długo zachowuje świeżość i w tym roku w koszyczku moich dzieci znajdzie się taka właśnie babka tylko, że troszkę mniejsza.Gorąco polecam!!
50 dag
mąki pszennej20 dag
masła3 dag
drożdży świeżych10 dag
cukru pudru4
jaja1 szklanka
mleka2 łyżki
cukru waniliowego(tutaj)szczypta
soli40 dag
bakalii ( u mnie mieszanka keksowa)W 1/2 szklance letniego
mleka rozpuścić 1 łyżeczkę
cukru,
drożdże i 2 łyżki
mąki.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło roztopić i przestudzić.
Mąkę z
solą przesiać na stolnicę, wlać
drożdżowy wyrośnięty rozczyn, wbić
jaja, dodać
cukier, roztopione
masło oraz tyle letniego
mleka, by po wyrobieniu powstało ciasto średniej gęstości.Ciasto wyrabiać tak długo aż powstaną pęcherzyki powietrza (około 20 minut).Ciasto przełożyć do miski, oprószyć
mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę , dodać
bakalie,
rum i ponownie krótko wyrobić.Dużą formę z kominkiem wysmarować
masłem i wyłożyć do niej ciasto.Ciasto ponownie odstawić do wyrośnięcia.Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180°C i piec 50-60 minut do suchego patyczka.Ciepłą babkę pozostawić w formie.Po lekkim wystudzeniu wyjąć babkę z formy i pozostawić do całkowitego wystudzenia.Smacznego!!