ßßß Cookit - przepis na Babka drożdżowa

Babka drożdżowa

nazwa

Wykonanie

Wkrótce Święta Wielkanocne tak więc na świątecznym stole nie może zabraknąć babki . Babka babce nie równa każda ma swój urok ale najlepsza to babka drożdżowa . Oczywiście jest to babka, której trzeba poświęcić najwięcej czasu, ale jej smak i aromat wynagrodzi nam trud włożony w jej przygotowanie. Babka długo zachowuje świeżość i w tym roku w koszyczku moich dzieci znajdzie się taka właśnie babka tylko, że troszkę mniejsza.
Gorąco polecam!!
50 dag mąki pszennej
20 dag masła
3 dag drożdży świeżych
10 dag cukru pudru
4 jaja
1 szklanka mleka
2 łyżki cukru waniliowego(tutaj)
szczypta soli
40 dag bakalii ( u mnie mieszanka keksowa)
W 1/2 szklance letniego mleka rozpuścić 1 łyżeczkę cukru, drożdże i 2 łyżki mąki.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło roztopić i przestudzić.
Mąkę z solą przesiać na stolnicę, wlać drożdżowy wyrośnięty rozczyn, wbić jaja, dodać cukier, roztopione masło oraz tyle letniego mleka, by po wyrobieniu powstało ciasto średniej gęstości.
Ciasto wyrabiać tak długo aż powstaną pęcherzyki powietrza (około 20 minut).
Ciasto przełożyć do miski, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę , dodać bakalie, rum i ponownie krótko wyrobić.
Dużą formę z kominkiem wysmarować masłem i wyłożyć do niej ciasto.
Ciasto ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180°C i piec 50-60 minut do suchego patyczka.
Ciepłą babkę pozostawić w formie.
Po lekkim wystudzeniu wyjąć babkę z formy i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/babka-drozdzowa