ßßß
50 dag mąki pszennej20 dag masła3 dag drożdży świeżych10 dag cukru pudru4 jaja1 szklanka mleka2 łyżki cukru waniliowego(tutaj)szczypta soli40 dag bakalii ( u mnie mieszanka keksowa)W 1/2 szklance letniego mleka rozpuścić 1 łyżeczkę cukru, drożdże i 2 łyżki mąki.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Masło roztopić i przestudzić.Mąkę z solą przesiać na stolnicę, wlać drożdżowy wyrośnięty rozczyn, wbić jaja, dodać cukier, roztopione masło oraz tyle letniego mleka, by po wyrobieniu powstało ciasto średniej gęstości.Ciasto wyrabiać tak długo aż powstaną pęcherzyki powietrza (około 20 minut).Ciasto przełożyć do miski, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę , dodać bakalie, rum i ponownie krótko wyrobić.Dużą formę z kominkiem wysmarować masłem i wyłożyć do niej ciasto.Ciasto ponownie odstawić do wyrośnięcia.Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180°C i piec 50-60 minut do suchego patyczka.Ciepłą babkę pozostawić w formie.Po lekkim wystudzeniu wyjąć babkę z formy i pozostawić do całkowitego wystudzenia.Smacznego!!


