ßßß Cookit - przepis na Chleb Nilsa...ten, który spowodował stres i zarazem radość :)

Chleb Nilsa...ten, który spowodował stres i zarazem radość :)

nazwa

Wykonanie

Pieczenie chleba to jak randka z facetem, działa na mnie jak magia...jest stresowo, przyjemnie, w końcu dochodzi się do stanu błogiego, do ogromnej radości..i głośnego okrzyku " udało się "...ciągle mi mało :) ciągle chcę więcej, zdarza się, że chleb mi się nie uda, np ostatnio zrobiłam zakwas, z którego wyszedł mi jeden chleb nie wiem jakim cudem bo zakwas był zrobiony niewłaściwie, nie z takiej mąki co trzeba, olśniła mnie nasza Polka :) ale za to kolejny chleb z tego samego zakwasu w ogóle nie był do zjedzenia więc i go nie pokazuję :) Dzisiejszy wypiek był dość trudny jak na osobę początkującą, ciasto okropnie się przyklejało do rąk, nie wolno było go zbyt podsypywać by nie stało się niezjadliwe, długo wyrastało więc chodziłam koło niego jak przy niemowlaku, nie wychodziłam nawet z domu z obawy, że coś przeoczę jakby nagle miał wyskoczyć przez balkon :) składałam go trzy razy i kiedy wyrósł, kiedy go wyciągnęłam z kosza na blachę mogłam odetchnąć z ulgą i oto on, mój chleb, najpiękniejszy z pięknych, bardzo smaczny i na kolejny dzień równie świeży jak w pierwszy! Dziękuję Ewelina za rady i pomoc bo co by było gdyby nie ty:)
60/40 Nilsa
Cytuję za Eweliną
270g żytniego razowego zakwasu (100% hydracji)
135g żytniej maki razowej
180g białej maki pszennej chlebowej
200g cieplej wody
2g świeżych drożdży
9g soli
plus dwie garści maki pszennej chlebowej j/w bo mi się ciasto bardzo lepiło podczas wyrabiania
Wymieszać składniki w misce i zostawić na 45 minut, następnie ciasto złożyć (można jedynie przemieszać) i znów zostawić na 45 minut. Następnie uformować podłużny bochenek i złączeniem w gore wlożyć go do omączonego kosza. Zostawić do wyrośniecia. Bochenek z drożdżami rośnie znacznie krócej (ok. 1 - 1 1/2 godziny). W każdym razie ciasto ma prawie podwoić swoja objetość (ok 90-95%).
Rozgrzać piec wraz z kamieniem do 260C.
Wyrośnięty chleb przełożyć na łopatę, szybko naciąć i zsunąć na rozgrzany kamień. Piec z para przez 10 minut następnie obniżyć temperaturę do 220C i piec jeszcze 35 minut. Chleb wystudzić przed pokrojeniem.
Smacznego!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2012/10/chleb-nilsaten-ktory-spowodowa-stres-i.html