ßßß Cookit - przepis na Pan del Valais

Pan del Valais

nazwa

Wykonanie

Chleb ten nauczył mnie cierpliwości, oj nauczył. Teraz już wiem co miała Tatter na myśli pisząc, że ten chleb jest BARDZO lepki. Jednak w dalszym ciągu nie wim jak duża jest 2 funtowa foremka, podejrzewam, że jednak mniejsza od mojej, bo mój chleb po wielu godzinach rośnięcia, nie wyrównał z brzegami foremki. Podczas robienia tego chleb popełniłam kilka błędów. Po pierwsze zaczęłam robić go z samego rana, a trzeba była nastawić zaczyn wieczorem. Po drugie jak już pisałam miałam za dużą (chyba) foremkę. Po trzecie kiedy chleb nie chciał wyrównać z brzegami formy wsadziłam go na noc do lodówki, bo jakoś nie uśmiechało mi się siedzenie w nocy i sprawdzanie czy już wyrósł. No a rano jak wyjęłam go z lodówki, chlebek ani drgnął przez dobrych kilka godzin. Zdesperowana postanowiłam, że jednak go upiekę. No i dobrze zrobiłam. Było warto. Smak zrekompensował wszystko.
Zaczyn:
120g letniej wody
60g aktywnego razowego żytniego zakwasu (150% hydracji)
160g maki żytniej razowej, żarnowej
Wodę połączyć z zakwasem, dodać mąkę. Wymieszać dokładnie i zostawić na 8 godzin w ciepłym miejscu.
Ciasto chlebowe:
Cały zaczyn
250g letniej wody
7g soli
325g maki żytniej razowej żarnowej
Do zaczynu dodać pozostałe składniki ciasta chlebowego i wyrobić je ręka, ok 4-5 minut. (ja w końcu wyrobiłam robotem, bo ciasto było za lepkie jak dla mnie). Ciasto jest bardzo lepkie i miękkie. Wyłożyć je do wysmarowanej oliwą z oliwek foremki (2 funtowej), zakryć naoliwioną folią i zostawić do wyrośnięcia w temp. 26 C. Ciasto może rosnąć od 2 godzin (a ma wyrównać z brzegami foremki) do 6 lub nawet 8 godzin. Piec w piecu rozgrzanym do 200C przez ok. 50 minut, bez pary. Upieczony bochenek wystudzić na kratce, a później zawinąć w lniane płótno. Tatter kroiła dopiero po 21 godzinach, ja po 16.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/01/Pan-del-Valais.html