ßßß Cookit - przepis na Ciasto chlebowe:

Ciasto chlebowe:

nazwa

Wykonanie

Trochę mam zaległości w Weekendowej po Godzinach, ale nadrabiam. No przynajmniej się staram.
Chlebek zaproponowany w ramch lekcji nr 7 jest wspaniały w smaku. Upiekłam go w 2 wersjach: foremkowej i w koszu. Niestety po raz kolejny utwierdzam się w przekonaniu, że kosz mnie jednak nie lubi (albo, że kupiłam za duży). Chlebek foremkowy jak dla mnie doskonały, pięknie wyrósł, wspaniale smakuje, ma cudne wnętrze. Natomiast ten z kosza rozlazł się, przypiekł lekko, smakuje niby dobrze, ale nie lubię takich płaskich kromek.
Wielkie podziękowania dla mojego męża, który dzielnie pilnował chleba, zmniejszał temperaturę i wyjmował chleb, kiedy ja spacerowałam sobie z córeczką.
Zaczyn:
400g maki żytniej razowej (lub średniej) - dałam razową
332g wody
20g (2 łyżki) zakwasu (żytniego razowego najlepiej)
600g maki pszennej chlebowej wysokoglutenowej
2 1/2 łyżeczki kminku - nie dałam
1 łyżka soli
12g świeżych drożdży lub 1 łyżka drożdży instant - dałam 1 łyżeczkę instant
plus cale ciasto zakwaszone minus 2 łyżki
Wykonanie:
Składniki zakwasu wymieszać i zostawić na 14-16 godzin w temperaturze 21C.
Wymieszać dokładnie składniki ciasta chlebowego wraz z zakwasem ok 3 min, sprawdzić hydrację i znów wyrabiać, aż do utworzenia się silnego glutenu ok 3-4 min.
Ciasto jest gęste i lepkie.
Zostawić do wyrośnięcia 1 godz.
Podzielić i ukształtować dwa bochenki.
Zostawić znów do wyrośnięcia na 50-60 min w 25-28C (moje wyrastały w słońcu na balkonie - mam zabudowany, więc nie wiało).
Naciąć i wsadzić do pieca (na rozgrzany kamień - ja piekłam bez) 240C na 15 min, potem temperaturę obniżyć do 230C i piec kolejne 20-25 min.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/05/40-zytni-z-kminkiem-Weekendowa-po-godzinach-nr-7.html