ßßß Cookit - przepis na Pesto szparagowo pietruszkowe

Pesto szparagowo pietruszkowe

nazwa

Wykonanie

Pierwsze szparagi u mnie w tym roku.. niestety jeszcze nie polskie ale nie mogłam doczekać się kiedy wypróbuję szparagowego pesto i kupiłam :) Oby nadszedł już ten czas kiedy będę przechodzić obok straganu, na którym będzie mnóstwo pęczków białych i zielonych a moje ręce za każdym razem będą po nie sięgać..uff jakie marzenie wiosenne mam :) pesto wyszło obłędne ale chyba jak każde pesto, ja w każdym razie uwielbiam i mogę jeść często... nie próbowałam jeszcze buraczanego ale i na buraka przyjdzie czas a właściwie na botwinę, która również niebawem pojawi się na widoku:))
To częstujcie się..mam nadzieje, że będzie Wam smakować :))
przepis własny
Składniki:
1/2 pęczka łodyżek zielonych szparag ( użyłam tych dolnych )
1/2 pęczka pietruszki
1/2 pęczka kopru
5 dużych listków bazylii cytrynowej
1/2 papryczki chili
2 ząbki czosnku
5g startego parmezanu
oliwa z pestek winogron
sok z połowy cytryny
garść pestek dyni
garść migdałów bez skórek
sól, kolorowy pieprz ( do smaku)
Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy do uzyskania pulpy. Jeśli masa jest za gęsta to proponuję dodać oliwy. Pesto przełożyć do słoiczka i udekorować wierzch.
Dodaję do akcji
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2014/03/pesto-szparagowo-pietruszkowe_15.html