ßßß Cookit - przepis na Pesto z zielonych szparagów

Pesto z zielonych szparagów

nazwa

Wykonanie

Szparagi, szparagi i jeszcze raz szparagi! Maj to właśnie ich miesiąc, dlatego szkoda byłoby tego nie wykorzystać i zmarnować szansę na zjedzenie tych pysznych sezonowych warzyw. Co warto przygotować oprócz klasycznego ugotowania na parze i podania ich z sosem holenderskim? Otóż jednym z rozwiązań jest pyszne zielone pesto, które nadaje się zarówno do kanapek, jako pasta, ale świetnie będzie się również komponowało z makaronem jako danie obiadowe. Gwarantuję Wam, że będziecie rozkoszować się delikatnym smakiem tego pesto. A zatem zapraszam do degustacji!
Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów,
2 ząbki czosnku,
3/4 szklanki sparzonych migdałów,
1/3 szklanki pestek dyni,
1/2 pęczka koperku,
1/2 pęczka natki pietruszki,
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny,
1-2 łyżki oliwy z oliwek,
1 ostra papryczka chili (lub peperonchini),
sól.
Przygotowanie:
Szparagi podgotowujemy na parze do miękkości. Zielone szparagi są na tyle delikatne, że nie wymagają obierania. Wystarczy obciąć ich końcówki i można je gotować.
Wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy. Jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać więcej oliwy.
Smacznego!
Źródło:http://www.pelnalodowka.pl/2014/05/pesto-z-zielonych-szparagow.html