Wykonanie
Niedawno odwiedziła mnie siostra, która przybyła z wielką torbą świeżej
bazylii prosto z własnego krzaczka i zarządziła zrobienie pesto. Niezmiernie mnie to ucieszyło ponieważ jest to smak, który zapamiętałam najlepiej z podróży do Toskanii. Pesto mojej siostry wyszło co najmniej tak smaczne jak to, które miałam okazję kosztować we Włoszech. W wersji z
migdałami zamiast
drogich orzeszków piniowych wcale nie
traci na smaku.Składniki:2 pełne garście świeżej
bazyliiok. 150 g obranych
migdałów100-150 g
sera parmezan lub dziugas
oliwasólczosnek (opcjonalnie)Przygotowanie jest bardzo proste: umieszczamy składniki w blenderze, miksujemy i gotowe :) Jeśli chodzi o ilości i proporcje to jest to kwestia upodobań. U nas jest mało
oliwy przez co pesto jest mało płynne ale i mniej tuczące. Podajemy jako dodatek do
pieczywa lub z
makaronem. Smacznego! :)