ßßß Cookit - przepis na Sernik z pomarańczami i Weekendowa Cukiernia z Moniką

Sernik z pomarańczami i Weekendowa Cukiernia z Moniką

nazwa

Wykonanie

Serniki kocham bezwzględnie! nie ważne czy będzie to sernik piernikowy czy z truskawkami, ważne by był pieczony! Ten jest wyjątkowo dobry i idealnie nadaje się na Wigilijny stół! Nasza gospodyni Monika z bloga Matka wariatka wiedziała co robi podając ten przepis w grudniowym wydaniu Weekendowej Cukierni :) ten kto jeszcze nie próbował tego sernika musi koniecznie spróbować bo jest pyszny, choć żałuję, że nie miałam w posiadaniu likieru pomarańczowego bo pewnie ten smak jest bardziej idealny niż idealny! Sernik pyszny, szczerze go polecam i oczywiście bardzo serdecznie zapraszam do udziału we wspólnym pieczeniu!! To jest serio fajne doświadczenie:) Monika dziękuję za gospodarzenie i liczę, że przyłączysz się w styczniu :)
/Gordon Ramsay/
Składniki na spód: ( ja zrobiłam kruche ciasto z tego przepisu- klik )
150g herbatników
40g rozpuszczonego masła
1 białko
Masa: ( zrobiłam z połowy porcji )
500g sera ricotta
250g twarogu
100g cukru
1 łyżka maki kukurydzianej
3 duże jaja
2-3 łyżeczki likieru pomarańczowego ( zamieniłam na sok z pomarańczy )
1 łyżeczka cynamonu
skórka otarta z 1 pomarańczy
pomarańcze w syropie: ( zrobiłam z 1 dużej pomarańczy i połowy przepisu na syrop)
4 duże pomarańcze
50g cukru
60ml likieru pomarańczowego ( zamieniłam na sok z pomarańczy )
Przygotowanie:
Herbatniki kruszymy na „piasek”, łączymy z płynnym masłem.
Tortownicę smarujemy masłem, wykładamy masą herbatnikową,
piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni, pieczemy spód 10-12 minut.
Wyciągamy, smarujemy roztrzepanym białkiem, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Sery dokładnie miksujemy z cukrem, dodajemy po jednym jaju, jak poprzednie połączy się z masą.
Dodajemy mąkę, cynamon, likier pomarańczowy i skórkę.
Wszystko dokładnie miksujemy.
Masę serową wylewamy na upieczony spód.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 30-40 minut.
Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik, by powoli ostygł.
Nadzienie powinno zestalić się do końca.
Sernik wstawiamy do lodówki na całą noc.
Pomarańcze obieramy ze skóry, usuwamy błonki, kroimy na mniejsze części, wrzucamy do miski.
Rozgrzewamy patelnię o grubym dnie, wysypujemy cukier i podgrzewamy na dużym ogniu, aż cukier się skarmelizuje.
Chroniąc dłonie /mieszanka będzie pryskać/ dolewamy likier pomarańczowy i odrobinę wody.
Karmel stwardnieje, ale ponownie powróci do konsystencji syropu, gotujemy chwilę na małym ogniu.
Pomarańcze zalewamy karmelem, mieszamy.
Podajemy razem z sernikiem ( u mnie sernik obłożony pomarańczami i obsypany płatkami migdałowymi )
Smacznego!
Dodaję do akcji:
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2012/12/sernik-z-pomaranczami-i-weekendowa.html