ßßß Cookit - przepis na Sernik miód - pomarańcze - ricotta

Sernik miód - pomarańcze - ricotta

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczny, z pomarańczową nutą, na delikatnym biszkoptowym spodzie. Prosty jak stół :-).
Składniki na spód:
250 g biszkoptów
6 łyżek masła, roztopionego
W malakserze rozdrobnić biszkopty. Masło połączyć z biszkoptami i wymieszać, do otrzymania konsystencji mokrego piasku.
Wgnieść w dno tortownicy o średnicy 22 cm, wyrównać i piec w temperaturze 180ºC przez 10 - 15 minut do zezłocenia. Upieczony spód wystudzić.
Formę owinąć dwukrotnie mocną folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.
Składniki na masę serową:
350 g sera ricotta lub twarogu półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
500 g serka kremowego typu philadelphia
1/2 - 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1/4 szklanki łagodnego miodu (polecany z kwiatów pomarańczy lub koniczyny)
1 łyżka otartej skórki z pomarańczy
4 duże jajka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera zmiksować jajka z cukrem, do połączenia. Dodać ricottę, serek kremowy, miód, otartą skórkę z pomarańczy, zmiksować do połączenia i powstania gładkiej, bezgrudkowej masy.
Masę serową wylać na podpieczony wcześniej spód.
Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. W tym celu tortownicę umieścić w większej brytfance, do której nalać wrzątku do połowy wysokości tortownicy.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut lub dłużej, aż powierzchnia sernika będzie ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem. Przestudzić, schłodzić przez noc w lodówce.
Podawać z pomarańczami.
Smacznego :-).
-------------------
Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .
Z przepisu Giady De Laurentiis, przetłumaczonego na forum przez Ptasię.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-miod---pomarancze---ricotta