Wykonanie
Bardzo smaczny, z
pomarańczową nutą, na delikatnym
biszkoptowym spodzie. Prosty jak stół :-).Składniki na spód:250 g
biszkoptów6 łyżek
masła, roztopionegoW malakserze rozdrobnić
biszkopty.
Masło połączyć z
biszkoptami i wymieszać, do otrzymania konsystencji mokrego piasku.Wgnieść w dno tortownicy o średnicy 22 cm, wyrównać i piec w temperaturze 180ºC przez 10 - 15 minut do zezłocenia. Upieczony spód wystudzić.Formę owinąć dwukrotnie mocną folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej.Składniki na masę
serową:350 g
sera ricotta lub
twarogu półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie500 g
serka kremowego typu philadelphia1/2 - 2/3 szklanki drobnego
cukru do wypieków1/4 szklanki łagodnego
miodu (polecany z kwiatów
pomarańczy lub koniczyny)1 łyżka otartej skórki z
pomarańczy4 duże
jajkaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera zmiksować
jajka z
cukrem, do połączenia. Dodać
ricottę,
serek kremowy,
miód, otartą skórkę z
pomarańczy, zmiksować do połączenia i powstania gładkiej, bezgrudkowej masy.Masę
serową wylać na podpieczony wcześniej spód.Sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej. W tym celu tortownicę umieścić w większej brytfance, do której nalać wrzątku do połowy wysokości tortownicy.Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut lub dłużej, aż powierzchnia sernika będzie ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem. Przestudzić, schłodzić przez noc w lodówce.Podawać z
pomarańczami.Smacznego :-).-------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .
Z przepisu Giady De Laurentiis, przetłumaczonego na forum przez Ptasię.