Wykonanie
Szarlotka wspaniała - polecam Wszystkim tym, którzy nie zdążyli jeszcze wypróbować przepisu Doroty albo po prostu go nie dostrzegli :) U mnie już pusta blaszka!
Autor: Dorota z moich wypiekówSkładniki na kruche ciasto:500 g
mąki krupczatki1 margaryna/masło (250 g)1/2 szklanki
cukru pudru2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
żółtka2 łyżki kwaśnej
śmietany (min. 18%)Wszystkie składniki dokładnie posiekać, szybko zagnieść ciasto. Odłożyć 2/3 ciasta na spód, wyłożyć nim formę o wymiarach 25 x 40 cm, ponakłuwać i wstawić do lodówki na około pół godziny. Resztę ciasta również włożyć do lodówki (lub do zamrażarki).Składniki na masę
jabłkową:2 - 3 kg
jabłek, najlepiej renety (im więcej, tym lepiej), w UK polecam odmianę Cox
cynamon do smaku (około 2 - 3 łyżeczek)
cukier do smaku (można pominąć, jeśli
jabłka są słodkie; dałam około 1/4 szklanki)
bułka tarta do podsypania
Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki, następnie pokroić w cienkie plasterki (najszybciej zrobić to robotem). Dodać do smaku
cukru i
cynamonu, wymieszać (nie odsączać soku).Schłodzone ciasto dobrze jest podpiec przez około 10 - 15 minut w temperaturze 160 - 180ºC. Wyjąć, posypać obficie
bułką tartą (kilka łyżek), by pochłonęła nadmiar wilgoci z
jabłek. Na to wyłożyć
jabłka, na tarce zetrzeć pozostałą część (1/3) ciasta.Piec około 1 godziny w temperaturze 160 - 180 stopni. Po ostudzeniu posypać
cukrem pudrem.Smacznego :)