ßßß Cookit - przepis na Krucha szarlotka

Krucha szarlotka

nazwa

Wykonanie

Opublikowano 21 września 2012, autor: M.
Czas przygotowania: 30 min+2 godz. mrożenia ciasta+1 godz. 30 min pieczenia
Składniki:
5 żółtek
3 szkl. mąki
pół szkl. cukru drobno mielonego (ale nie cukru pudru)
kostka margaryny do pieczenia
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
jabłka (najlepiej kwaskowate)
cynamon
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Z żółtek, cukru, przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i margaryny zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na dwie części, jedną z nich wstawić do zamrażalnika na 2 godziny, drugą schłodzić w lodówce. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Można skropić je sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Wymieszać z niewielką ilością cynamonu.
Wysmarować formę do pieczenia tłuszczem, posypać bułką tartą. Wyłożyć dno i boki formy schłodzonym ciastem, dno ponakłuwać w kilku miejscach widelcem. Na cieście rozłożyć jabłka. Na warstwę jabłek zetrzeć zamrożone ciasto (najlepiej tarką do jarzyn o średniej wielkości oczkach). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C., piec około 90 min (do zarumienienia).
Informacje o M.
Gotowanie jest moją pasją odkąd pamiętam, a czas spędzony w kuchni odpręża mnie i pozwala na realizację moich szalonych, kulinarnych pomysłów. Oprócz gotowania relaks zapewniają mi medyczne thrillery Robina Cooka i dreszczowce Cobena. Polscy autorzy? J.L. Wiśniewski i A.Sapkowski! Nie jestem singielką, więc pysznymi potrawami rozpieszczam mojego chłopaka. Jeszcze nigdy nie skarżył się na jakość moich wypieków i obiadów, więc... może i Wam przysmakują? :)
Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →
Źródło:http://zielone-oko-w-rosole.blog.pl/2012/09/21/krucha-szarlotka