ßßß Cookit - przepis na Domowy karczek na soli

Domowy karczek na soli

nazwa

Wykonanie

Następny przepis na wędlinę przygotowaną domowym sposobem, ten jeszcze prostszy niż poprzedni:)
Taką metodą podobno można przygotowywać każde mięso i ryby. Dotąd raczej słyszałam o kurczaku w soli, ale okazuje się, że jest to metoda uniwersalna.U mnie był niewielki kawałek karczku, coś ok. 800 g.
Karczek umyłam, wysuszyłam i położyłam na grubej warstwie soli morskiej rozsypanej w szklanym naczyniu. Piekarnik rozgrzałam do 180*C - tylko dolna grzałka - i piekłam mięso ok. 1 godzinę 20 minut. Przy większych kawałkach zaleca się piec ok. 2 godzin.
Można mięso posypać ziołami albo zrobić glazurę z musztardy z całymi ziarenkami gorczycy. Ale i bez dodatków wyszło smaczne, że aż trudno uwierzyć!
Ponieważ mój kawałek mięsa był szeroki, a krótki, więc kroiłam go wzdłuż, a nie w poprzek włókien, co może nie jest zgodne z procedurami masarskimi, ale wygodne w takim przypadku.
Następnym razem nie będę rozsypywać soli po całym naczyniu, wystarczy jedynie pod mięsem i wokół niego.
Oczywiście takie mięso jak najbardziej nadaje się jako drugie danie. My zjedliśmy go jako wędlinę:)
"Moja żona i ja byliśmy szczęśliwi przez 20 lat.
Potem się pobraliśmy..."
Rodney Daugerfield
Komentarze
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2011/11/domowy-karczek-na-soli.html