ßßß Cookit - przepis na Karczek na soli

Karczek na soli

nazwa

Składniki

Wykonanie

Składniki:
1 kg karczku
1/2 kg soli
musztarda (ostra - rosyjska, chrzanowa, francuska, kozacka)
kurkuma, imbir, odrobina kminku mielonego, zioła prowansalskie
Mięso o temperaturze pokojowej natrzeć kurkumą, imbirem, kminkiem mielonym, posmarować musztardą i posypać ziołami prowansalskimi.
Wysypać na blachę (brytfannę) grubą warstwę soli. Karczek umieścić na soli.
Mięso włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 º C i piec 1 godz. (do uzyskania wewnątrz mięsa temp. ok. 70 º C)
Źródło przepisu, nieco zmodyfikowane : Wędliny domowe
Źródło:http://kuchniabetti.blogspot.com/2013/01/karczek-na-soli.html