Wykonanie
Poniżej przedstawiam prosty sposób sznurowania
mięsa do wyrobu domowych
wędlin. Można go wykorzystać przy pieczeniu
mięsa, gotowaniu oraz wędzeniu.
Mięsa, które możemy w ten sposób wiązać to
karkówka,
szynka oraz
łopatka. Dużych kawałków
boczku nie trzeba związać, lecz jeśli chcemy upiec roladę z
boczku, to ta metoda wiązania również się nada. Na zdjęciach widoczna jest
karkówka, z której robiłam
baleron. Do sznurowania należy używać specjalnego sznurka do
wędlin (do kupienia w każdym większym markecie), który przeznaczony jest do kontaktu z żywnością i nie zawiera sztucznych barwników.
Mięso układamy na desce i obwiązujemy wzdłuż sznurkiem do
wędlin. Zawiązujemy na dwa supełki, jeden koniec pozostawiając troszkę dłuższy.
Następnie z dalszej części sznurka, od strony kłębka, robimy pętlę i skręcamy ją o 180 st. wokół własnej osi.
Pętlą obejmujemy
mięso i zaciskamy ją.
Następnie robimy kolejną pętlę, i nakładamy ją na
mięso w odstępie ok. 2-3 cm od poprzedniej pętli. Zaciskamy. Czynność tę powtarzamy przez całą długość
mięsa.
Odwracamy
mięso na drugą stronę. Na tym etapie odcinamy sznurek od kłębka, zostawiając go tyle, by wystarczyło przez całą długość
mięsa, z niedużym zapasem. Sznurek przekładamy dookoła pierwszego sznurka opasującego
mięso, od dołu ku górze. Zaciskamy, naciągając sznurek.
Powtarzamy tę czynność, okręcając sznurek kolejno przez wszystkie sznurki obejmujące
mięso, do końca.
Ponownie przekładamy
mięso na pierwszą stronę, po czym związujemy sznurek z końcówką sznurka, którą zostawiliśmy dłuższą na samym początku wiązania. Dwa supełki.
Możemy dodatkowo wykonać uszko, za które łatwiej będzie nam wyjmować gorącą
wędlinę z garnka lub naczynia do pieczenia. Gotowe. :)