ßßß Cookit - przepis na Wędliny domowe

Wędliny domowe

nazwa

Wykonanie

Wędliny wędzone dymem z drewna wiśni i olchy, na koniec podprawione gałązką jałowca.
Szynka, boczek, schab, baleron.
Te mięsa poszły do solanki na 9 dni wg tabeli .
Do zalewy dodałam tylko kilka ziaren ziela angielskiego i kilka listków laurowych.
Słoninę nasoliłam z obu stron solą kamienną, posypałam czosnkiem niedźwiedzim i pieprzem i bardzo ciasno zwinęłam w rulon. Z wierzchu również grubo nasoliłam i na 5 dni zawiniętą w folię spożywczą włożyłam do lodówki. Dzień przed wędzeniem oczyściłam z nadmiaru soli, obwiązałam sznureczkiem .
Wędzona 4.5 godziny w dymie ok 55 st. Po wędzeniu zawinęłam ściśle w folię spożywczą i parzyłam przez godzinę w wodzie o temp 80 st z wahaniem do 85 st.
Udka na dobę moczone w solance 80 g soli na litr wody. Wędzone 4,5 godziny , parzone ok 35 min w temp 80 st.
Udziec indyczy. Solanka 80 g soli na litr wody . z dodatkiem czosnku, pieprzu listka laurowego i ziela angielskiego. Zrolowany i umieszczony w siatce wędzarniczej . Wędzony przez 4,5 godziny.
Parzony 50 min w temp 80 st.
Więcej na temat wędlin TU
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2015/12/wedliny-domowe.html