Wykonanie
Mały, duży, średni, z piłką i bez, czubkiem i bez? Jakie, jak i do czego używamy poszczególnych noży.Bez porządnych noży, praca w kuchni staje się bardzie żmudna a czasem nawet i niebezpieczna. Nie ma nic gorszego niż tępy nóż, który powoduje dwukrotnie więcej wypadków niż ten dobrze naostrzony.Na co zwrócić uwagę przed zakupemNa rynku istnieją setki różnych firm produkujących noże, zabierając się do kupna, wybierzmy tylko te, które naprawdę będziemy używać. Jeżeli nie używasz tasaka, albo nie filetujesz ryb - nie kupuj na zapas.Cena - wchodząc do sklepu można dostać nóż już za kilka złotych, takie noże nie posłużą nam zbyt długo i za jakiś czas będziemy go wymieniać na nowy, kupmy nóż lepszej jakości w nieco wyższej cenie. Porównujcie ceny w internecie, nierzadko można znaleźć coś dużo taniej.Model. Model jest bardzo ważny, jeżeli chcemy czyścić nasze noże w zmywarce, nie kupujmy tych z drewniana rączką. Jeżeli kupimy te z plastikową rączką, uważajmy żeby nie trzymać ich blisko kuchenki czy piekarnika, takie elementy łatwo się topią.Bezpieczeństwo. Pomyślmy gdzie je będziemy trzymać. Jeżeli nie mamy bezpiecznego miejsca warto pomyśleć o specjalnej teczce na noże.Zasady bezpieczeństwaPewnie czytając wyda Ci się, że zasady są oczywiste, ale nie uwierzycie jakie przypadki widziałam w profesjonalnych kuchniach:. Najpopularniejsze z nich to rozmowa z kimś i gestykulowanie z nożem w ręce.Chodząc po kuchni z nożem w reku, zawsze trzymaj za trzonek, ostrzem w dółnoże powinny być zawsze naostrzoneużywaj odpowiedniego noża do odpowiedniej czynności - nożem do
chleba nie kroimy
wędlinynoże myjemy po każdym użyciu ( nie wystarczy przejechać ściereczką) również
między krojeniem np
chleba i
mięsajeżeli ich nie używasz trzymaj je w bezpiecznym miejscu ( dzieci uwielbiają takie zabawki)nigdy nie używaj zniszczonych nożyzawsze używaj deski do krojeniaostatnie ale nie najmniej ważne NIGDY nie próbuj złapać noża , który właśnie Ci wypadł!Rodzaje nożydo obierania warzyw - ostrze małe ok 8 , 5-10 cm niezbędny w każdej kuchni, z lekko zaostrzonym noskiemogólny - ostrze ok 20 cm, - musi być solidny i niezawodny, używany codzienniedo krojenia
mięsa - ostrze 25 cm, długi niezbyt szeroki nóż bardzo ostrydo filetowania - ostrze 18 cm, cienki długi nóż o elastycznym ostrzudo obierania kości - ostrze 15 cm, cienki i bardzo sztywny nóż, żadnej elastyczności, zakończony
ostrym noskiem do
chleba - ostrze 22 cm, z ząbkami, niezakończony ostrotasak - ostrze 20 cm, szerokie, ciężkie, brak elastyczności.Jest to tylko kilka rodzajów noży, w naszej kuchni powinny znaleźć się również dobre nożyczki, nożyczki do krojenia
kurczaka. Dla fanów ich zbierania polecam noże do
sera,
pomidorów czy
grejpfruta.