ßßß Cookit - przepis na Omlet (frittata) z młodymi warzywami

Omlet (frittata) z młodymi warzywami

nazwa

Wykonanie

Rzadko robię taki omlet (coś w rodzaju frittaty), a przecież jest to danie nie dość, że smakowite, to jeszcze ma wiele kombinacji. Wszystko można upakować w takiej kompozycji; jeden z przykładów (z dodatkiem boczku) prezentuję tutaj .
Przypomniałam sobie, że tak można podawać jajka, gdy szukałam pomysłu na dzisiejsze śniadanie. Zwykle jadam jajka na miękko, albo jajecznicę, ale zachciało mi się odmiany. Najpierw pomyślałam o jajkach sadzonych, ale zanim zdążyłam wyciągnąć patelnię wpadło mi do głowy, żeby zrobić omlet/frittatę zapieczone z młodymi warzywami (w dodatku z własnego ogródka, oprócz pieczarek).
Składniki na porcję:
* 1 całe jajko i 2 żółtka (albo 2-3 całe jajka)
* 2-3 rzodkiewki
* kawałek kalarepy
* 1-2 pieczarki
* łyżeczka masła klarowanego
* sól, pieprz, kurkuma, zielenina (lubczyk, cebulka, tymianek, co tam kto lubi)
Warzywa pokroiłam w plastry, jajka z dodatkiem kurkumy ubiłam lekko trzepaczką, a zieleninę drobno pokroiłam.
Na patelni z rozgrzanym masłem poukładałam plasterki warzyw, chwilę je podpiekłam, przewróciłam na drugą stronę, doprawiłam solą, pieprzem, posypałam ziołami i wylałam nań jajka.
Smażyłam na małym ogniu (pod przykryciem) do ścięcia się jajek.
"Są ludzie, którzy nie słuchają rad, muszą sami rąbnąć głową w mur, by przekonać się, że to boli."
John Flavel
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2015/06/omlet-frittata-z-mlodymi-warzywami.html