ßßß
Postanowilam zrobic go na tegoroczny Rozowy Tydzien. Rozowy Tydzien jest poswiecony profilaktyce i leczeniu nowotworu piersi u kobiet. Jest to najczesciej wystepujacy nowotwor u kobiet. W tym roku bierzemy tez udzial w Europejskim Dniu Walki z Rakiem Piersi:Zgodnie z banerkiem tego Dnia postanowilam przygotowac cos z jablkami. Jablka uchodza za owoc dodajacy zdrowia i dlugowiecznosci. Warto czesto po nie siegac. Ja postanowiloam od tej pory jesc conajmniej 1 jablko dziennie. Pod rozna postacia. Tutaj moja rozowa-jablkowa propozycja.
Na forme o srednicy 26 cm:250 g maki2 jajka1 zoltkoszczypta soli125 g cukru pudru125 g masla100 g cukru krysztalu1 lyzeczka cynamonu220 g mielonych migdalow5 jablek50 g dzemu malinowego lub z czerwonej porzeczkiMake zagniesc z cukrem pudrem, maslem, sola i 1 jajkiem na gladkie ciasto. Zawinac w folie spozywcza i odstawic do lodowki na 1 godzine. Ciasto rozwalkowac na ok. 30 cm srednicy, wylozyc do formy, wykladajac ciastem rowniez brzegi formy.Pozstale jajko ubic z zoltkiem i cukrem krysztalem na puszysta mase. Dodac migdaly, cynamon i wymieszac. 4 Jablka obrac. Pokroic na osemki, wyciac gniazda nasienne. Widelcem wyzlobic rowki na wierzchu kazdej czastki jablka. Jedno jablko obrac, zetrzec na tarce i wymieszac z masa migdalowa. Nadzienie migdalowe wylozyc na spod, nastepnie ulozyc jablka. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ok. 50-55 min. Na 20 minut przed koncem pieczenia przykryc folia aluminiowa, zeby ciasto sie za bardzo nie spieklo.Dzem ogrzac, przetrzec przez sito, a nastepnie posmarowac jeszcze cieply jablecznik na wierzchu.Przepis z: "Frau mit Herz spezial. Backen nach Großmutters Art" nr 2/2010Przepis uczestniczy w akcji:Rozowy Tydzien