Wykonanie
600 g
mąki2 łyżeczki
drożdży instant400 ml ciepłej
wody1 łyżka
mleka wproszku lub zamiast 400 ml
wody 200 ml
wody i 200 ml
mleka4 łyżki
olejuroślinnego2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soliMąkę,
drożdże,
sól,
cukier i
mleko w proszku umieszczamy w misce i mieszamy, dodajemy
olej i płyny."Gnieciemy" ciasto za pomocą haka ok 10 minut.Przenosimy ciasto na lekkonaoliwiony blat lekko naoliwionymi rękami i pozostawiamy tam przez 10 minut.Dzielimy ciasto na 12 części i kształtujemy okrągłe bułeczki. Układamy nablaszce natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp 200st C ok 12-15 minut. Pozostawiamy przez chwile na blasze i wykładamy na kratkę.