Wykonanie
Mój sprawdzony przepis na ciasto na pizzę.Składniki:
3 szklanki
mąki tortowejpół szklanki
mlekapół szklanki
wody30 g świeżych
drożdżyłyżeczka
oleju roślinnegoszczypta
soliłyżeczka
cukruPrzygotowanie:
Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy
cukier i
drożdże, mieszamy aż
drożdże sie rozpuszczą.Odstawiamy do wyrośniecia.Do miski wsypujemy
make i
sól. Dodajemy
wodę,
olej i wyrośniete
drożdże. Całość wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. W razie konieczności podsypujemy odrobiną
mąki.Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrosnięcia na ok godzinę.Kiedy ciasto jest już wyrosnięte, formujemy je na dowolnym kształcie blaszki.Dodajemy dowolne, ulubione dodatki i pieczemy w temp 250 stopni przez około 25 minut.Życzę smacznego