Wykonanie
Domowe
bułki wbrew pozorom, nie są wcale takie trudne do zrobienia jak się może wydawać, za to w smaku są pyszne. Tak zrobione
bułki możecie jeść jako tradycyjne
bułki lub użyć je do kebabów, burgerów, sharmy,
pity i innych pysznych rzeczy. Polecam mój przepis :)
Ciasto drożdżowe:½ kg
mąki (+ ½ szklanki do podsypania)3 dag
drożdży1 łyżeczka
cukru½ szklanki
mleka½ szklanki
wody1 łyżka
oleju1 łyżeczka
soliW letnim
mleku rozpuszczamy
drożdże z
cukrem i pozostawiamy do wyrośnięcia.Do miski wsypujemy
mąkę i
sól, robimy w nich dołek, do którego wlewamy wyrośnięte
drożdże,
wodę i
oliwę. Wszystkie składniki mieszamy razem widelcem lub szpatułką i pozostawiamy do wyrośnięcia.Wyrośnięte
ciasto drożdżowe jeszcze raz wyrabiamy, tym razem ręcznie. Jeśli się lepi do rąk, podsypujemy
mąką. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej formujemy
bułkę. Pamiętajcie, że ciasto po upieczeniu podwoi swoją objętość. Zwykle robię
bułki około centymetrowej grubości, po wyrośnięciu są w sam raz. Jeśli chcecie by były równe, możecie rozwałkować je wałkiem do ciasta.Uformowane
bułki na kebab układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pozostawiamy na około 15 – 20 minut, by lekko wyrosły. Następnie
bułki wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 15 – 20 minut.
Upieczone
bułki wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy, by lekko przestygły.
Bułki na kebab lekko nacinamy z wierzchu, a następnie przecinamy wewnątrz, tak by spód pozostał nie przecięty. Do burgerów
bułkę przecinamy na pół.
R E K L A M A