ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: pszenne półbagietki

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: pszenne półbagietki

nazwa

Wykonanie

Ostatnio często eksperymentuję z bułkami, bo moja rodzina bardzo polubiła domowe pieczywo. Te chrupiące półbagietki doskonale smakują z masłem i dżemem.
Składniki na 6 sztuk:
600 g mąki
180 ml mleka
200 ml wody
20 g drożdży
35 g oleju
2 łyżeczki cukru
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju do posmarowania
Drożdże zasypać cukrem i zalać łyżką ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić na kilka minut. Następnie dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Odstawić na minimum godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części u formować podłużne bułki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem, posmarować olejem i naciąć ostrym nożem w kilku miejscach. Piec w 200*C około 15-20 minut.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/09/pszenne-pobagietki.html