Wykonanie
Ciasto na pizzę idealne i chrupiące. Doskonałe również do bułeczek ( przepis na
cebulowe z tego ciasta znajdziecie tutaj ), paluchów i innych wszelkiego rodzaju przekąsek –
cebulowych,
czosnkowych,
paprykowych itp.Pizza na tym cieście wychodzi jak dla mnie idealna, taka jaką ja i moja rodzina lubimy.Składniki:– 500g
mąki– 3/4 szkl.
wody– pół szklanki
mleka– 25g
drożdży– łyżeczka
cukru– pół łyżeczki
soli– 2 łyżki
olejuPrzygotowanie:*
Drożdże kruszymy w miseczce, dodajemy do nich
cukier i ciepłe
mleko. Mieszamy i odstawiamy na około 10 min.* Do miski wsypujemy
mąkę,
sól,
olej i
wodę. Do tego wlewamy nasze rozpuszczone
drożdże i wszystko dokładnie mieszamy ( bądź wyrabiamy ręcznie ).* Wyrobione ciasto odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką.* Z wyrośniętego ciasta uformować pizzę, posmarować
sosem pomidorowym, wyłożyć dowolnymi, ulubionymi składnikami i piec w piekarniku do momentu aż brzegi ciasta się zarumienią.Gotowa pizza:Kategorie: