ßßß
Na foremke o pojemnosci 2 l:6 jajek300 g masla lub margaryny do pieczenia300 g cukru1 opakowanie proszku do pieczenia (przeznaczonego na 500 g maki)125 g wiorkow czekoladowych1 1/2 lyzeczki cynamonu1 lyzka kakao125 ml czerwonego winalukier:3 lyzki czerwonego wina100 g cukruZoltka oddzielic od bialek i ubic z cukrem, maslem i cukrem waniliowym na puszysta mase. Make wymieszac z cynamonem, proszkiem do pieczenia, wiorkami czekoladowymi i kakao. Dodawac do masy naprzemian z czerwonym winem ciagle ucierajac. Bialka ubic na piane i lekko wymieszac z ciastem.Przelozyc do wysmarowanej foremki i piec w uprzednio nagraznym piekarniku w temparaturze 180°C ok. 50 minut. Z wina i cukru pudru ukrecic lukier i polac nim jeszcze ciepla babke. Kroic po wysygnieciu ;)
Przepis z "Frau mit Herz spezial. Backen nach Großmutters Art" nr 2/2010