ßßß Cookit - przepis na Babka z czerwonym winem

Babka z czerwonym winem

nazwa

Wykonanie

Moze uswietni jakas majowa uroczystosc? ;)
Na foremke o pojemnosci 2 l:
6 jajek
300 g masla lub margaryny do pieczenia
300 g cukru
1 opakowanie proszku do pieczenia (przeznaczonego na 500 g maki)
125 g wiorkow czekoladowych
1 1/2 lyzeczki cynamonu
1 lyzka kakao
125 ml czerwonego wina
lukier:
3 lyzki czerwonego wina
100 g cukru
Zoltka oddzielic od bialek i ubic z cukrem, maslem i cukrem waniliowym na puszysta mase. Make wymieszac z cynamonem, proszkiem do pieczenia, wiorkami czekoladowymi i kakao. Dodawac do masy naprzemian z czerwonym winem ciagle ucierajac. Bialka ubic na piane i lekko wymieszac z ciastem.
Przelozyc do wysmarowanej foremki i piec w uprzednio nagraznym piekarniku w temparaturze 180°C ok. 50 minut. Z wina i cukru pudru ukrecic lukier i polac nim jeszcze ciepla babke. Kroic po wysygnieciu ;)
Przepis z "Frau mit Herz spezial. Backen nach Großmutters Art" nr 2/2010
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/05/Babka-z-czerwonym-winem.html