Wykonanie
Sezon na
truskawki w moim ogrodku wlasnie trwa. Skutkiem tego oto ten placek: szybciutko i pyszniutko.
Drozdzowy spod i kruszonka na wierzchu- czegoz wiecej do szczescia potrzeba? ;)
Na forme o srednicy 26 cm:150 g
masla125 ml
mleka21 g swiezych
drozdzy1 lyzka+ 150 g
cukru500 g
maki1 jajo+ 1
zoltko2 szczypty
soliszczypta
proszku do pieczenia500 g
truskawekRoztopic 25 g
masla, dodac
mleko i ogrzac do letniej temperatury. Wymieszac
drozdze, 1 lyzke
cukru i 75ml
mleka z
maslem. Wymieszac 250 g
maki, sol i 50 g
cukru. Zrobic zaglebienie , wlac
mleko z
drozdzami, przysypac odrobina
maki i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia na 15 minut. Dodac pozostale
mleko i jako, zagniesc gladkie ciasto. Odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia na 30 minut. Stopic 125 g
masla i nieco wystudzic. Dodac 250 g
maki, 100 g
cukru i szczypte
soli oraz szczypte
proszku do pieczenia. Zagniesc ciasto na kruszonke. Odstawic do lodowki.
Truskawki oczyscic, umyc, pokroic na polowki.
Ciasto drozdzowe wylozyc do natluszczonej i posypanej
maka formy. Odstawic do wyrosniecia na 15 minut. Wylozyc na nie
truskawki, a nastepnie kruszonke. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C (z termoobiegiem- 175°C) ok. 40 minut.Przepis dopisuje do akcji:Przepis z: "
Tina. Kochen und backen" nr 05/2012