ßßß Cookit - przepis na Drozdzowy placek z truskawkami i kruszonka

Drozdzowy placek z truskawkami i kruszonka

nazwa

Wykonanie

Sezon na truskawki w moim ogrodku wlasnie trwa. Skutkiem tego oto ten placek: szybciutko i pyszniutko. Drozdzowy spod i kruszonka na wierzchu- czegoz wiecej do szczescia potrzeba? ;)
Na forme o srednicy 26 cm:
150 g masla
125 ml mleka
21 g swiezych drozdzy
1 lyzka+ 150 g cukru
500 g maki
1 jajo+ 1 zoltko
2 szczypty soli
szczypta proszku do pieczenia
500 g truskawek
Roztopic 25 g masla, dodac mleko i ogrzac do letniej temperatury. Wymieszac drozdze, 1 lyzke cukru i 75ml mleka z maslem. Wymieszac 250 g maki, sol i 50 g cukru. Zrobic zaglebienie , wlac mleko z drozdzami, przysypac odrobina maki i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia na 15 minut. Dodac pozostale mleko i jako, zagniesc gladkie ciasto. Odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia na 30 minut. Stopic 125 g masla i nieco wystudzic. Dodac 250 g maki, 100 g cukru i szczypte soli oraz szczypte proszku do pieczenia. Zagniesc ciasto na kruszonke. Odstawic do lodowki.
Truskawki oczyscic, umyc, pokroic na polowki. Ciasto drozdzowe wylozyc do natluszczonej i posypanej maka formy. Odstawic do wyrosniecia na 15 minut. Wylozyc na nie truskawki, a nastepnie kruszonke. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C (z termoobiegiem- 175°C) ok. 40 minut.
Przepis dopisuje do akcji:
Przepis z: "Tina. Kochen und backen" nr 05/2012
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/06/Drozdzowy-placek-z-truskawkami-i-kruszonka.html