ßßß Cookit - przepis na Babka a`la lody ksiecia Puecklera

Babka a`la lody ksiecia Puecklera

nazwa

Wykonanie

Lody te wygladaj tak:
Mysle, ze nasze zaskoczenie jest spore- moje pryznajmniej takie bylo- bo nigdy bym nie przypuszczala, ze taka zwykla lodowa kanapka, sandwich (oj- Lord Sandwich to kolejna postac w historii jedzenia ;) ) swoje pochodzenie zawdziecza ksiazecej jegomosci. Poczatkowo lody te wygladaly tak:
"Nazwa deseru pochodzi od imienia Hermana Ludwiga Heinricha księcia von Pückler na Muskau (1785-1871). Miejscowość Bad Muskau z zamkiem księcia nad jeziorem leży w dolinie Nysy Łużyckiej i już w latach dwudziestych i trzydziestych XIX stulecia słynęła ze znakomitego piwa (Muskauer Bier) warzonego przez bawarskich piwowarów z użyciem metody dolnej fermentacji, które trafiało także do Wrocławia ciesząc się olbrzymim uznaniem nie tylko wśród znawców piwa.
Książę Pückler słynął w całej Europie z zamiłowania do zakładania i projektowania parków i ogrodów. W 1811 r. zainwestował cały swój majątek pochodzący ze spadku wraz z majątkiem żony w park w rodowej posiadłości. Jego pasja ogrodowa szła tak daleko, iż dla pieniędzy rozwiódł się w zgodzie z pierwszą żoną po to tylko, by majątek drugiej zainwestować w park…Nie mniej znane i podziwiane było jego znawstwo kulinarne. Dość powiedzieć, iż był gościem większości domów panujących ówczesnej Europy, uchodząc wszędzie za smakosza i miłośnika wykwintnej kuchni.
Książęcy specjał to porcja trzech lodówczekoladowych, truskawkowych i waniliowych – ułożonych jedne na drugich, a całość przyozdobiona bitą śmietaną w towarzystwie truskawek i migdałów polanych słodkim truskawkowym sosem."
www.smakiwroclawia.pl
Jesli mielibyscie okazje odwiedzic Bad Muskau to zachecam tez do zwiedzenia przepieknego parku ksiecia Pücklera.
www.spiegel.de
A tutaj swobodna wariacja na temat slynnych lodow- bardzo dobre ucierane piaskowe ciasto w trzech smakach :)
Na forme babkowa o objetosci 2-2 , 5 l:
6 jajek
450 g maki
300 g cukru
300 g masla lub margaryny do pieczenia
10 lyzek mleka
3 lyzki kakao
100 g mrozonych truskawek (w sezonie mozna wziac swieze)
1 bialko
1 aromat waniliowy
1 bopakowanie proszku do pieczenia
175 g cukru pudru
Truskawki rozmrozic, przecisnac lekko przez sito, sok zachowac a pozostale truskawki zmiksowac blenderem. Foremke natluscic i wysypac maka. Utrzec cukier, cukier waniliowy i maslo na puszysta mase. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia. Do maslanej masy powoli dodawac naprzemian po jednym jajku i make z proszkiem dokladnie ucierajac. Ciasto podzielilic na 3 czesci. Do pierwszej dodac kakao i 5 lyzek mleka, wymieszac i wylozyc na dno formy. Do drugiej wlozyc truskawki, wymieszac i wylozyc na warstwe kakaowa. Do trzeciej dolozyc zapach waniliowy i 5 lyzek mleka, wymieszac i przelozyc do formy na warstwe truskawkowa. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C ok. godzine.
Z bialka, soku z truskaweki i cukru pudru zrobic lukier i polac nim ciasto.
Przepis uczestniczy w akcji:
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/11/Babka-ala-lody-ksiecia-Puecklera.html