ßßß Cookit - przepis na Placek

Placek

nazwa

Wykonanie

Pozwolilam sobie zmienic nazwe tego wypieku- w oryginale nazywal sie placek "Dzien i noc". Jednak moja nazwa jest jakby "o oczko wyzej" ;) Bardziej oddaje istote tego wypieku ;) Wyglada nadzwyczaj prosto- jak marmurkowy placek, lecz kryje wsobie spora niespodzianke ;) Polaczono tutaj dwa rodzaje ciasta, ktore maja zupelnie inna konsytencje i calkiem inaczej smakuja. Zupelnie nie moge sie zdecydowac, ktore lepiej: czy anielskie niebo- mieciutkie, maslane, bielutkie, mocno waniliowe i migdalowe, czy chrupkie, dosc twarde, mocno "czarne" pieklo z drobinkami orzechow laskowych, niepokojaco chrupiace w buzi? Sprobujcie sami ! :)
Na foremke keksowa od dlugosci ok. 20 cm (mala):
Warstwa "niebo":
pol laski wanilii
200 g margaryny do pieczenia
3 jajka
200 g cukru pudru
60 g maki
200 g mielonych migdalow bez skorki
Laske wanili przekroic, wyskrobac maz ze srodka i ubic z margaryna na puszysta mase. Pojedynczo wbijac jajka ciagle ubijajac. Dodac cukier puder, make i mielone migdaly, ubic mikserem.
Warstwa "pieklo":
2 bialka
175 g cukru
25 g kakao
40 g posiekanych orzechow wloskich
25 g maki
Bialka ubic na sztywno wyspujac stopniowo cukier, dodac make, kakao i orzechy, wymieszac mikserem.
Na dnie wysmarowanej maslem i wyspanej tarta bulka foremki ulozyc polowe warstwy "pieklo". Dobrze rozprowadzic. Nastepnie wylozyc cala warstwe "niebo", a na wierzchu znow warstwe ciemna- najlepiej uzywajac szprycy, aby rozlozyla sie rownomiernie. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C ok. 70-80 minut. Sprawdzic patyczkiem, czy ciasto w srodku jest upieczone.
Przepis dodaje do:
Przepis z: "Lea spezial: Backspaß für Weihnachten" Nr 4/2011
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2013/02/Placek-Niebo-i-pieklo.html