Wykonanie
Lubicie herbate? Ja bardzo! Zapraszam wiec na
sloneczna herbaciana lemoniade- jak dla mnie po prostu odmiane...
herbaty z
cytryna :) Przepis ze Sri Lanki :)Na ok. 2 litry lemoniady:3/4 szklanki zimnej
wody3/4 szklanki
cukru2 szklanki wrzacej
wody3 lyzki
herbaty cejlonskiej12 gozdzikow1/2 szklanki
soku z cytrynyczastki cytrynyWymieszac zimna
wode z
cukrem i zagotowac. Zmniejszyc ogien i gotowac 10 minut, az powstanie
syrop. Wrzaca
woda zalac
herbate- parzyc 3-5 minut, odcedzic. Dodac
syrop,
sok z cytryny i
gozdziki. Odstawic na 5 minut. Odcedzic,
gozdziki wlozyc do czastek
cytryny, orzelozyc do szkalneczek, zalac zimnym plynem do 2/3, a nastepnie dopelnic zimna
woda. Mozna tez dodac nieco
rumu lub
brandy.
Przepis z: "Kulinarny Atlas Swiata Gazety Wyborczej"- Sri LankaPrzepis dodaje do akcji: